Donați pentru Monumentul Revoluției! Primăria vrea să adune peste 163.000 de euro

monumentul revoluției

Cu mai puțin de o lună și jumătate înainte de împlinirea a 30 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, Primăria Timișoara se apucă să strângă donații pentru un monument! Se discută despre acesta de cinci ani, când au fost și alocați primii bani de la bugetul local, proiectul fiind abandonat până acum.

„Donează pentru Monumentul Revoluției! În decembrie 1989, lumea întreagă era cu ochii aţintiţi asupra Timișoarei, urmărind cu emoţie curajul nebunesc al timişorenilor de a înfrunta un sistem opresiv dintre cele mai bine puse la punct din istorie, consolidat în cei aproape 50 de ani comunism. Nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat atunci, să-i uităm pe cei ce și-au jertfit viața pentru ca noi, astăzi, să fim liberi! Lansăm, astăzi, inițiativa de strângere de fonduri pentru realizarea în Timișoara a unui Monument al Revoluției din Decembrie 1989, la 30 de ani de la câștigarea prin jertfe și riscuri a libertății! Fondurile intră în conturile Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), Filiala Timișoara, sub girul Primăriei Timișoara. Monumentul este o creație a reputatului artist plastic timișorean Luigi Varga, membru al UAPR, Filiala Timișoara. El va fi amplasat în spațiul dintre Podul Maria și Catedrală, în Parcul Catedralei”, a scris, marți după-amiază, pe Facebook, primarul Nicolae Robu.

Donație minimă, 25 de lei

Donațiile se pot face online, suma minimă acceptată fiind de 25 de lei. În august 2014, consilierii locali au votat alocarea a 775.000 de lei, pentru realizarea unui monument dedicat Revoluției din 1989. Este vorba despre exact același ansamblu realizat de Luigi Varga, a cărui machetă fusese expusă pe unul dintre holurile primăriei. Practic, complexul sculptural cuprinde 12 piese din fontă, contururile unor siluete umane. S-a renunțat însă la idee și, timp de cinci ani, nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect.

„Haideți să ne solidarizăm din nou, indiferent ce ne diferențiază, cum s-a întâmplat la Revoluție! Haideți ca împreună să aducem acest omagiu eroilor noștri și, prin ei, supremei valori numită liberate, înscrisă profund în codul nostru genetic de ființe umane!”, conchide edilul șef. Peste mai puțin de o lună și jumătate se împlinesc 30 de ani de când, la Timișoara, a pornit Revoluția care a schimbat România.