Descoperă Timișul, în șapte trasee. Hartă turistică, realizată de CJ

hartă

Timișul înseamnă mai mult decât o plimbare scurtă în Timișoara și ar trebui promovat ca atare. Există acum o hartă turistică, realizată de CJ, care vrea să ajute vizitatorii și, de ce nu, chiar localnicii să descopere locuri faine și povești de ținut minte.

CJ Timiș a încheiat, în primăvară, un contract cu firma clujeană SC Schubert & Frantzke SRL, pentru realizarea hărților traseelor turistice din județ, în format digital și fizic. Inițial erau șase propunere de trasee, dar acum, când harta este gata, sunt cu unul mai mult. Harta în format fizic este realizată la scara 1 : 205.000 și conține trasee, puncte atinse pe rută, nivel de dificultate, timpi de parcurgere, legendă, descrieri, fotografii, obiective turistice.

Este prima dată când CJ face o astfel de hartă. „A fost o muncă de documentare destul de amplă, să identifici și să unești anumite obiective turistice într-un circuit care să aibă consistență și continuitate și să ofere turiștilor experiențe unice și complete. Pornind de la punctele de atracție și continuând cu elementele de gastronomie sau chiar spații de cazare de la cei care aleg să stea mai mult de câteva ore în zonele respective (…) Ne-am dorit să putem arăta cât mai multe dintre aceste puncte de interes aparent necunoscute publicului larg, astfel încât experiența turistului să fie cât mai simplu de pus în practică și să arătăm că există și în Timișoara, dar mai ales în județul Timiș puncte de atracție care merită explorate și exploatate”, explică președintele CJ, Alin Nica.

Care sunt traseele

Biroul pentru dezvoltarea turismului și evenimente din CJ a decis că rutele care vor fi recomandate vizitatorilor din Timiș sunt următoarele:

  • traseu 1 – Timișoara – Lugoj – Cetatea Jdioara – Cascada Cornet – Lacul Surduc – Muzeul Traian Vuia
  • traseu 2 – Timișoara – Jimbolia – Lenauheim – Lovrin
  • traseu 3 – Timișoara – Satchinez (Rezervația Ornitologică Satchinez) – Sânnicolau Mare – Dudeștii Vechi
  • traseu 4 – Timișoara – Pișchia – Murani – Charlottenburg – Buzad
  • traseul 5 – Timișoara – Margina – Transluncani – Cascada Șopot
  • traseul 6 – Timișoara – Parcul Dendrologic Bazoș – Buziaș – Cramele din Silagiu
  • traseul 7 – Timișoara – Peciu Nou – Cebza – Ciacova – Deta – Foeni – Banloc

„Traseul preferat cred că depinde de specificul fiecăruia dintre noi. Putem alege traseele care vizează mai mult componenta culturală, care o iau către Jimbolia, sau putem alege traseele care favorizează mai mult petrecerea timpului în aer liber, care merg în estul județului, în zona Făget”, spune Ruxandra Adam, șefa biroului.

Traseele pentru toate preferințele

Ideea de a face astfel de hărți turistice a pornit de la niște studii făcute la Facultatea de Geografie. Datele colectate arătau că aproape nimic din ce ar putea prezenta interes pentru un turist nu este promovat. „Totul a pornit de la câteva studii realizare în 2018 și 2018, realizate de Facultatea de Geografie a UVT. Acestea arătau că un turist care vine în Timișoara, în afară de catedrală, centrul istoric și mall, nu prea are ce să viziteze. Sau cel puțin obiectivele care ar exista nu sunt promovate și nu sunt strânse într-un circuit turistic care să atragă atenția celor care ne trec pragul (…)”, mai spune Alin Nica.

Harta a fost tipărită în 10.000 de exemplare și va distribuită în gări, vămi, agenții turistice, hoteluri, Infocentrul Turistic de la Bastion al CJT și Infocentrul Turistic al Primăriei Timișoara. Ea poate fi accesată și online AICI.

„Aș vrea să le testez pe toate, nu am un traseu preferat, îmi place și traseul de ciclo-turism, dar mai ales partea de est a județului, care oferă posibilități de relaxare și agrement, dar există și traseele, de exemplu prin Lenauheim, prin Jimbolia, care oferă experiențe culturale deosebite (…) Depinde de gustul fiecăruia și de modul în care dorește fiecare să-și petreacă timpul liber. Sunt tipuri diferite de experiențe, în funcție de personalitatea fiecăruia”, conchide Alin Nica. Realizarea hărților a costat puțin peste 80.000 lei, cu TVA.

About Post Author