De la pian, la ecuații. Andrei Vieru și Sergiu Klainerman, la Universitatea de Vest

Universitatea de Vest

Un concert și un dialog de excepție în seria „La UVT, Cultura este Capitală!” – ambele sunt programate în această săptămână la Universitatea de Vest. Andrei Vieru și Sergiu Klainerman vor oferi publicului două seri speciale.

Miercuri, 22 iunie, începând cu ora 18,,30, Andrei Vieru, unul dintre cei mai importanți pianiști ai României, va oferi un concert aparte de pian, organizat în Aula Magna a Universității de Vest. Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București, a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii pianistului Dan Grigore. La Timișoara va interpreta: J.S. Bach – Partita n° 6 în mi minor BWV 830, J.S. Bach – Fantezia cromatică și fuga BWV 903 și Franz Schubert – 6 momente muzicale.

Joi, 23 iunie, începând cu ora 18, matematicianul Sergiu Klainerman va dialoga cu muzicianul Andrei Vieru în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuția va fi moderată de profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș și va avea loc în amfiteatrul A01 al UVT. Klainerman, matematician american de origine română, este titularul catedrei de matematică Eugene Higgins de la Universitatea Princeton.

„Reflecția, muzica, științele se pot înscrie într-un dialog aparte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest vor veni două personalități remarcabile: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susținut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minți strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a UVT.