De la Brâncuși, la Dostoievski, în Ungaria. În Budapesta și Seghedin

brâncuși

Conferință despre artă și arhitectură, etnosculpturi și teatru. E parte din programul pentru Timișoara 2023 al Asociației Arte-Factum, care, în această fază, se desfășoară în Ungaria. Mai exact, la cele două sedii ale ICR: în Budapesta și la Seghedin.

Miercuri, 22 martie, în cadrul expoziției de etnosculptură deschise în Galeria ICR Budapesta, autorul acesteia, dr. arh. Mihai Corneliu Donici, va susține conferința „Trei teorii despre artă și arhitectură”. Aceasta are loc la invitația Facultății de Arhitectură și Construcții Civile Ybl Miklós a Universității Óbuda.

Finisajul expoziției de etnosculptură „înainte de Brâncuși előtt”, solo-show M.C Donici, este programat joi, 23 martie. Levente Kocsárdi va juca monodrama „Marmeladov”, dramatizare după romanul „Crimă și pedeapsă”, de F.M. Dostoievski. Spectacolul se va desfășura de la ora 18, în mijlocul expoziției din Galeria ICR Budapesta, în limba maghiară.

Vineri, 24 martie, expoziția „înainte de Brâncuși előtt” va fi deschisă publicului filialei din Seghedin a ICR Budapesta. Vernisajul, în limba română (cu traducere simultană în maghiară) și spectacolul de teatru „Marmeladov”, în limba maghiară, se vor desfășura de la ora 18, la sediul instituției.

„înainte de Brâncuși előtt” și Marmeladov

Expoziția „înainte de Brâncuși előtt” cuprinde 48 de lucrări de mari dimensiuni în care forma și suportul sunt în simbioză, precum ansamblurile brâncușiene. „Înainte de Brâncuși a existat o lume a formelor care s-a prefigurat timp de mii de ani. Din ea, un artist genial precum Brâncuși a revoluționat sculptura. Etnosculptura este un concept original lansat acum 10 ani, în care artefacte originale sunt puse în situații care amintesc de o mare cultură, de un mare artist, de meșteri anonimi, de șlefuiri îndelungate”, spune dr. arh. M. C. Donici.

Adaptare scenică a unui fragment din romanul „Crimă și pedeapsă”, al lui F.M. Dostoievski, „Marmeladov” este despre patimă și pasiune, despre viciu, ratare, sublim și predestinare. Levente Kocsárdi a realizat prima versiune a acestui spectacol în 1997, în coordonarea actriței Spolarics Andrea. Spectacolul a fost prezentat, bilingv, pentru publicul unor festivaluri importante din țară și din străinătate, dar și în spații neconvenționale, în gări, cârciumi, spitale și aziluri, pentru oameni ai străzii și pentru ”Marmeladovi” din cele mai umile locuri ale nenorocului.

Programul cultural „înainte de Brâncuși előtt” este organizat de ICR Budapesta, împreună cu Asociația Culturală Arte-Factum.

About Post Author