De ce înghețăm în case. Colterm cumpără cărbune de la firme de comerț cu cereale și transport

colterm

sursa foto: Facebook / Roxana Iliescu

Nu mai puțin de 17 proceduri de achiziție de cărbune a derulat Colterm în ultimele trei luni. Teoretic, ar putea ajunge la Timișoara, până în martie, dacă va fi nevoie, cel mult 465.000 de tone. Sunt cinci firme, din care numai una, în reorganizare, se ocupă cu extragerea de cărbune.

Peste 14.000 de copii din Timișoara fac cursuri doar online, din cauză că în sălile de clasă e frig și dascălii nu vor să riște îmbolnăvirea celor mici. Nici în apartamentele racordate la Colterm nu e prea cald. Noroc că, de câteva zile, a mai ieșit soarele, iar temperaturile de peste zi trec, măcar cu un grad sau două, peste 0. Dinspre primărie nu se aud decât declarații despre cât de scump este gazul și cât de mari sunt eforturile făcute pentru a achita facturile. Joi, 3 februarie, Prefectura Timiș a înaintat oficial către guvern solicitarea făcută de Dominic Fritz, care cere încă 130 de milioane de lei pentru Colterm, pentru ca timișorenii să nu rămână în frig până la sfârșitul iernii.

Din noiembrie până în ianuarie, guvernul a alocat pentru compania de termoficare, de la fondul de rezervă și prin schema de compensare, aproape 70 de milioane de lei.

17 proceduri de achiziție

Tot în noiembrie, la Colterm, societate aflată în insolvență, a fost numit un administrator special, votat în CL Timișoara. Este vorba despre Alexandru Cristian Amza, președintele USR Giroc, fost candidat la primăria din comună, economist și expert contabil, cu experiență în consultanța de afaceri și management.

Vă reamintim, în viitorul plen trebuie votat din nou, pentru a fi corectat, proiectul privind majorarea prețului la energia termică. Specialiștii care l-au întocmit, respectiv l-au vizat pe cel aflat acum în vigoare nu au știut de existența unei OUG care modifică prevederile Codului Fiscal și scade TVA la energia termică, pe durata iernii, la 5%.

Altfel, dacă totuși vi se pare că e frig în casă, cei de la Colterm spun că de vină nu e lipsa de cărbune. De când a fost numit Cristan Amza administrator special, societatea a derulat 17 proceduri de achiziție de cărbune. Peste 130.000 tone au ajuns la Timișoara din noiembrie și până acum.

Cu cine are contract Colterm

„Cantitatea totală de cărbune contractată în urma acestor proceduri este de 310.000 tone, cu o flexibilitate de + / – 50%. Cantitatea livrată în urma contractelor încheiate este de 101.459 tone, la care se adaugă 28.733 tone, livrate de CE Oltenia, pe bază de note de comandă. Prețurile de achiziție a cărbunelui contractat variază între 115 și 154 lei / tonă, cu transport inclus, fără TVA”, precizează, pentru stiridetimisoara.ro, directorul general al Colterm, Cristian Mîțu.

Colterm are încheiate contracte valabile până în luna martie cu următorii furnizori și pentru următoarele cantități totale:

  • SC Redolaj SRL – 60.000 tone
  • Movistar Vox Mobile SRL – 100.000 tone
  • AMV Style SRL – 50.000 tone
  • Tidecarb Trans 2015 – 50.000 tone
  • Explo Mining Coal SRL – 50.000 tone

Firme una și una

Redolaj este din Oradea, este în reorganizare judiciară, fiind considerată inactivă, și are ca obiect de activitate extragerea și prelucrarea cărbunelui. Movistar Vox Mobile, din Vinga, are ca obiect de activitate principal, conform bilanțului, „comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”. Potrivit certificatului de înmatriculare, obiectul principal de activitate al firmei este transportul de marfă pe calea ferată. Firma a avut în 2020 exact doi angajați. De la această societate trebuie să cumpere Colterm 100.000 tone de cărbune.

AMV Style este din Târgiu Jiu și îl are ca proprietar pe Constantin Viorel Petcu, membru PSD, fost consilier local, președinte interimar al filialei Gorj a Alianței pentru Patrie, partid fondat de Liviu Dragnea. Firma se ocupă de comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și ai produselor derivate.

Tidecarb Trans 2015, de la care trebuie să vină 50.000 tone de cărbune, are sediul în satul Broșteni, județul Mehedinți, și are ca obiect de activitate transporturile rutiere de mărfuri. Explo Mining Coal, care trebuie să furnizeze tot 50.000 tone, are sediul în Timișoara și se ocupă, potrivit certificatului de înmatriculare și codului CAEN înscris pe acesta, de „lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide”.

Care e situația contractului cu CEO

Recapitulăm: din cele cinci societăți de la care Colterm cumpără cărbune, doar Redolaj de la Oradea are ca obiect de activitate extragerea și prelucrarea cărbunelui. Celelalte patru cumpără din altă parte și revând către societatea de termoficare a Timișoarei.

Colterm ia cărbune și de la CE Oltenia, dar numai „în baza notelor de comandă emise de beneficiar, plata făcându-se în avans”. Cele două societăți au și două procese pe rol. „Pe de o parte, CEO a acționat în instanță Colterm pentru plata contravalorii lignitului energetic furnizat, accize și corecții de preț. Pe de altă parte, Colterm a acționat în instanță CEO pentru penalități calculate pentru cărbunele nelivrat în perioada decembrie 2018 – februarie 2019 și iunie 2019 – august 2019, nefiind respectat graficul de livrare”, ne-a mai precizat Cristian Mîțu.

Recapitulăm din nou: CEO a dat în judecată Colterm pentru că n-a plătit cărbunele, Colterm a dat în judecată CEO pentru că, în 2019, a livrat cu întârziere.

Teoretic, cărbune este

Una peste alta, Colterm, societate care este în insolvență, spune că poate asigura în continuare agent termic la actualele cote și cu aceeași contribuție a CT Centru. „În actuala schemă de funcționare – CET Sud în paralel cu CT Centru – cantitate de cărbune necesară pe zi este de aproximativ 1.300 tone de lignit, cu puterea calorifică inferioară de 1.750 kcal / kg”, susține Mîțu. Cum ar veni, cărbune va fi cât de cât, măcar pe hârtie, până la finele lunii martie, iar pentru gaz să sperăm că bagă iar mâna adânc în buzunare guvernul. Nu de alta, dar băieții deștepți lucrează în continuare. Pentru ei, nu pentru timișorenii care dârdâie în case.

Colterm are și datorii la patru din cele cinci firme. În tabelul preliminar al creanțelor, Explo Mining Coal este înscrisă cu 441.123, 48 lei, Complexul Energetic Oltenia cu 13,5 milioane de lei, Redolaj cu 1,19 milioane, AMV Style cu 1.032 lei și Movistar Vox Mobile cu 1,54 milioane.

About Post Author