Colterm mai are 2.500 de tone de cărbune. Vineri vine un transport

colterm

Dacă vi se pare că sunt tot mai reci caloriferele, nu e doar o impresie. Colterm „arde” combustibil cu mare grijă, pentru că altfel riscă să închidă focul. Cărbune e doar cu țârâita, iar gazul e foarte scump. Joi mai avea doar 2.500 de tone de cărbune.

Cu temperaturi care, în zilele următoare, nu vor depăși, ziua, 2 grade Celsius, timișorenii care sunt racordați la sistemul centralizat trebuie să mai pună o haină pe ei. În case e destul de rece, pentru că societatea de termoficare livrează agent termic cu mare zgârcenie. Nici nu e de mirare, dacă plătește, săptămânal, în jur de 15 milioane de lei pentru combustibil.

„Joi, 20 ianuarie, avem în stoc 2.500 de tone de cărbune. Ar putea ajunge pentru următoarele două zile, dar primim cărbune aproape în fiecare zi. Următorul transport ajunge probabil vineri”, spun reprezentanții Colterm.

E frig și în școli, și în spitale

Între timp, în școlile și spitalele care sunt racordate la Colterm, copiii și pacienții trebuie să stea îmbrăcați ca afară. La Oncologie, în saloanele pentru spitalizare de zi nu se înregistrează mai mult de 10 grade. Primăria a anunțat că va înlocui vechile calorifere, care sunt colmatate, dar, în condițiile în care agentul termic pleacă din CET la temperaturi mult mai scăzute decât ar fi normal, înlocuirea nu va ajuta prea mult. În cazul școlilor, dacă va continua să fie frig, acestea ar putea trece în online.

La începutul săptămânii, Colterm a anunțat că nu are bani și că ia în considerare oprirea furnizării de apă caldă pe durata nopții. La robinete curge însă, noaptea, apă caldă… bocnă, pe care consumatorii care nu știu de planurile societății de termoficare o plătesc de caldă. Teoretic, 2.500 de tone de cărbune ar trebui să ajungă doar o zi. Teoretic, Colterm, care e în insolvență, are contracte pentru cărbune cu societățile AMV Style, din Gorj, Redolaj SRL, din Oradea, Movie Star SRL, din Râmnicu Vâlcea, și Combinatul Energetic Oltenia. Cine, cât și când livrează e altă discuție.