10 grade în unele saloane de la Oncologie. De vină sunt criza de la Colterm și clădirea veche / UPDATE

oncologie

Frig în saloanele Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal. S-a ajuns în această situație și din cauza problemelor legate de căldura livrată de Colterm, dar și pentru că imobilul, un fost internat de liceu, nu e într-o stare prea bună.

„Temperatura apei din rețelele Colterm este plafonată la 40 de grade, deși la gradele de afară este nevoie de minim 60 de grade-temperatura apei, pentru ca timișorenii abonați la rețeaua centralizată de termoficare – persoane fizice și juridice – să nu sufere de frig și să aibă apă caldă 24 de ore pe zi. Primarul Fritz a ales să facă economii în acest mod, mai ales că stocul de cărbune al Colterm este zero, pentru alimentarea cu energie și apă caldă folosindu-se exclusiv gaz, extrem de scump (…) Atașez un tabel cu temperaturile din saloanele Spitalului Oncologic din Timișoara, de pe strada Victor Babeș, unde s-au înregistrat și temperaturi de 10 grade”, a postat, pe Facebook, consilierul local PSD Radu Țoancă. Potrivit graficului, care pare să provină de la spital, temperaturile în saloane erau cuprinse, miercuri dimineață, între 10 și 20 grade.

Situația nu e neapărat nouă, pentru că în fostul internat al Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu”, transformat în clinică de oncologie, condițiile nu sunt cele mai bune. A mai fost rece în saloane, dar la 10 grade nu s-a ajuns. Cei de la Spitalul Municipal au cerut de mai mult timp să li se permită racordarea direct la gaz, ca să nu mai depindă de Colterm, însă solicitarea nu a primit, deocamdată, răspuns.

Colterm ține cureaua strânsă

Clinia de Oncologie a Spitalului Municipal s-a mutat pe bd. Victor Babeș în decembrie 2012. La acea vreme au fost făcute unele lucrări de amenajare, care au permis transformarea internatului în secție de spital. Anterior, Oncologia se afla într-un imobil de pe bd. Mihai Viteazu, care a ajuns, după retrocedare, în posesia unei familii de romi. Mutarea s-a făcut în condițiile în care noii proprietari nu au vrut să închirieze clădirea în scop medical și a exista chiar și o tentativă de a forța evacuarea pacienților. Imobilul, în care și-a avut sediul cândva și clinica de ortopedie de la Județean, este și acum scos la vânzare.

Pe de altă parte, Colterm livrează agent termic în condiții de criză, la parametri inferiori raportați celor optimi pentru temperaturile de afară. Se încearcă, de fapt, să se facă economie, pe cât posibil, pentru că societatea plătește cam 15 milioane de lei pe săptămână pentru combustibilul ars, la actualele prețuri. Clădirea aparține Primăriei Timișoara, care, de aproape 10 ani, nu a investit în ea.

Reacția PMT

„La Oncologie este o situație particulară. A fost făcută o reabilitare în 2015, dar a fost făcută prost, ca multe alte lucruri. Nu au schimbat nici instalațiile termice, nici pe cele electrice (instalația electrică este din anii ‘50). Iar caloriferele, evident, s-au colmatat. Lucrăm cu conducerea spitalului pentru a găsi soluții. O primă măsură este deja în curs de implementare: vom schimba acele calorifere colmatate, aveam în plan acest lucru de mai mult timp, și vom instala un sistem de încălzire din mai multe surse, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

„Unde era dl Țoancă de la PSD când miliardul de lei, plătit de timișoreni la Colterm, se scurgea la firmele de partid? Era alături de profitori, nu de abonații Colterm. Nu e un secret în Timișoara că dl. Țoancă și-a angajat sora la achiziții la Colterm și alte 50 de pile (…) Toți consilierii PSD și PNL trebuie să ceară liderilor lor de la București înțelepciune și cooperare. De aceste lucruri au nevoie azi abonații Colterm, nu de răfuieli politice”, conchide acesta.