30 milioane de lei, gazul pe 2 săptămâni. Fritz: Nu văd cum Colterm ar putea supraviețuiască fără guvern

furtună

sursa foto: Arhivă

Dacă guvernul nu intervine rapid, frigul s-ar putea instala pe bune în locuințele timișorenilor. E nevoie de măsuri urgente de la București, pentru că bugetul local nu poate suporta costurile imense ale facturilor de gaz.

Consilierii locali timișoreni au aprobat, marți, acordarea către Coltern a excedentului bugetar de anul trecut, pentru acoperirea pierderilor tehnologice ale societății. În același plen de îndată a fost completată și HCL 458 / 07.12.2021, care se referă la acoperirea „pierderilor tehnologice induse aferente anului 2020, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie”. Dacă, în decembrie, în HCL a fost prevăzută suma de 36,4 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, acum a fost adăugată și diferenta – de 37,1 milioane de lei – de la bugetul local.

„Acum aprobăm cât putem să dăm la Colterm, nu sunt încă banii, dar rețeaua este a orașului. În noiembrie și decembrie serviciul de termoficare a supraviețuit pentru că guvernul a intervenit cu 54 de milioane de lei. Eu, momentan, nu văd cum Colterm ar putea supraviețuiască cu o asemenea susținere. Nu că nu am vrea, ci pentru că prețurile la combustibil sunt atât de mari, încât veniturile orașului nu pot acoperi”, a spus Dominic Fritz în plen.

Proiectul a trecut cu 18 voturi, ale celor 18 consilieri prezenți la plenul convocat de îndată.

Consecințe catastrofale

Tot luni, primarul Dominic Fritz a trimis către guvern, dar și către parlamentarii de Timiș, o scrisoare deschisă. Intervenția urgentă a executivului este singura șansă de salvare a sistemelor centralizate de termoficare, în toate orașele care încă mai au așa ceva.

„Municipiile și orașele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii. Explozia prețurilor la gaze naturale ne-a adus dificultăți uriașe în buna funcționare a orașelor, nu doar în producerea de agent termic și apă caldă (…) În ciuda faptului că aproape toate veniturile orașului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la prețurile actuale (…) Fac apel la dumneavoastră, domnule Prim Ministru, să urgentați găsirea și validarea unor soluții în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgență de fonduri către administrațiile locale pentru subvenționarea costului de producere a energiei termice (…)

Schema existentă de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte și nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale și sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecințe catastrofale pentru zeci de mii de cetățeni, instituții publice, școli și spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs”, notează Fritz.

„Imposibil de acoperit” de la bugetul local

Colterm livrează deja căldură la o temperatură mai mică decât ar fi normal raportat la prognoza meteo. În plus, ia în considerare oprirea furnizării de apă caldă pe durata nopții. Anul trecut, guvernul a alocat 54 de milioane de lei către societatea de termoficare.

„Acești bani s-au consumat. În plus față de această sumă, am dat în decembrie de la bugetul local 24 de milioane de lei (…) În primele două săptămâni ale anului, au scăzut și temperaturile, iar factura la gaz a fost de 30 de milioane de lei. Sunt dimensiuni care sunt foarte greu, dacă nu imposibil de acoperit de la bugetul local”, spune primarul Dominic Fritz.

La actualele prețuri ale gazului, factura săptămânală ajunge la 15 milioane de lei. În acest ritm, se va depăși probabil chiar din februarie limita de 75 de milioane de lei, suma permisă a fi alocată de la bugetul local, fără a fi considerată ajutor de stat.

„30 de milioane pentru primele două săptămâni din an e aproape jumătate din toată suma prevăzută de lege cu care noi, de la bugetul local, putem subvenționa sistemul de termoficare. Asta arată în ce situația dramatică și fără precedent suntem. Am virat săptămâna trecută de la bugetul local 12 milioane de lei, mâine urmează probabil cu 15 milioane vom da la Colterm. Pentru primele săptămâni ale anului, 27 de milioane de lei vor merge către Colterm. Asta nu sunt bani care stau undeva într-un cont, ci sunt banii timișorenilor care sunt prevăzuți pentru investiții, curățenie, dotarea școlilor, asistență socială și așa mai departe”, explică edilul șef.

Blocaj financiar

La Timișoara ar urma să ajungă niște bani prin schema de ajutor gândită de guvern, care acoperă 50% din prețul la gaz peste 250 lei / mWh. „Vom primi pe luna noiembrie 4 milioane de lei și pe decembrie 11 milioane de lei. La cum arată cifrele, banii vor ajunge pentru o factură la gaz de o săptămână (…) Chiar dacă până acum am reușit din bugetul local să ținem cât de cât situația sub control, ne aflăm într-un blocaj financiar, dacă vom continua tot așa”, a mai declarat primarul Timișoarei.

Și mai e ceva. PMT are de plătit și datorii din trecut, și nu unele mici. De exemplu, în jur de 50 de milioane de lei, facturi neplătite la E.On în perioada 2013 – 2015. Municipalitatea s-a angajat atunci că va achita banii, indiferent de situația societății de termoficare.

„Doar anul acesta vom bugeta 20 de milioane de lei, plata la E.On pentru facturi de gaz din 2013 – 2015, unde, efectiv, în loc să plătească, s-a rostogolit problema în viitor. E foarte important să înțelegem că exact așa s-a rezolvat situația în trecut, la prețuri la gaz mult mai mici decât astăzi. S-a luat un credit sau nu s-a plătit și furnizorul a dat în judecată mai târziu ori Colterm, ori primăria. Această variantă nu mai există astăzi, tocmai pentru că trebuie să plătim în avans. Nu mai avem posibilitatea să rostogolim aceste costuri în viitor. Dimpotrivă, acum ne-a ajuns viitorul din urmă, viitorul de atunci”, conchide Dominic Fritz.

Colterm este în insolvență, iar viitorul societății este incert.

About Post Author