De ce e beznă în Timișoara? Fiindcă Enel nu investește în rețea și sunt tot mai multe becuri

beznă

foto: Arhivă

E beznă pe multe dintre străzile Timișoarei, dar… asta este! Primăria nu poate face nimic, pentru că Enel nu investește în infrastructură. Nicolae Robu spune că orașul s-a extins și sunt mult mai multe becuri, așa că rețeaua nu face față.

Nu e seară în care, în cel puțin o zonă a Timișoarei, străzile să nu fie cufundate în beznă. Se întâmplă și în cartierele de la marginea orașului, dar și în plin centru. Și degeaba reclamă oamenii situația la primărie, administrația locală este legată de mâini și de picioare în acest caz. Asta susține primarul Nicolae Robu, care spune, din nou, că nu prea poate face mare lucru.

„Sunt defecțiuni care țin de Enel și Enel le rezolvă când le rezolvă. Nu sunt sub autoritatea noastră. Aici nu avem soluție. Punem presiune continuă. Din păcate, de câte ori venim cu critici, de la nivel central nu se iau măsurile structurale care înseamnă investiții în aducerea la zi a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. Sunt muștruluiți șefii locali, care sunt oameni cu care colaborăm foarte bine. Dar infrastructura este depășită”, explică edilul.

Beznă acum, pe vremuri consum mai mic

Timișoara s-a dezvoltat foarte mult și, în aceste condiții, consumul este mereu în creștere. De întreținerea iluminatului stradal se ocupă STPT, care a făcut tot ce a putut, spune Robu. „Pe vremuri era mult mai mic consumul cu iluminatul decât este la ora actuală. Să ne gândim numai câte extinderi ale orașului au avut loc, la câte cartiere… Să ne gândim și la numărul de becuri, care a crescut foarte mult. Am schimbat becurile de la tehnologia veche, cu consum mai mare, la tehnologie mai nouă. Dar nu face față, rețeaua de distribuție a Enel este învechită”, susține primarul Timișoarei. Contractul cu STPT a fost încheiat în vara anului 2018, pe o durată de cinci ani. Primăria va plăti către societatea de transport aproximativ 2,1 milioane de euro. mpletat primarul.

În concluzie, degeaba faceți reclamații pe CD Loga, dacă strada voastră e în beznă de zile bune. Nu se poate face nimic! „Enel nu este firmă aparținătoare de primărie! Rețeaua, repet, nu este a primăriei. Toate se răsfrâng negativ asupra noastră. În plus, este monopol. Nu ai alternativă. Am vrut să încurajez realizarea de rețele de distribuție alternative, de către alți operatori. Nu se poate, mi s-a spus, că așa este făcut contractul de privatizare cu Enel Distribuție, încât trebuie să rămână monopol (…) Ce pot să faci altceva decât să te duci până la conducerea națională, străină, a companiei, pentru a rezolva problema?”, mai spune Nicolae Robu.

About Post Author