Curtea de Apel București: Victor Neumann a fost colaborator la Securitate

victor Neumann

Victor Neumann, fost director al Muzeului de Artă din Timișoara, a fost turnător la Securitate. CNSAS s-a adresat instanței, care a admis solicitarea și a constatat „calitatea de colaborator” a celui care ar fi dat cu subsemnatul folosind cinci nume conspirative.

La sfârșitul lui 2021, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus, la Curtea de Apel București, o acțiune în care cere constatarea calității de colaborator al fostei Poliții Politice în cazul lui Victor Neumann. Acesta este acuzat că „a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată”.

CNSAS cere instanței să-l declare pe Victor Neumann colaborator al Securității, pentru că „a urmărit timp de peste un deceniu și a raportat Securității Timiș modul în care colegii de serviciu s-au abătut de la directivele de partid și nu au respectat normele politice ale «propagandei muzeale»”.

CNSAS a susținut că Neumann a fost racolat în 1977, când era muzeograf la Muzeul Banatului, și ar fi colaborat cu Securitatea timp de 12 ani. Fostul director al Muzeului de Artă din Timișoara ar fi avut cinci nume conspirative – Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu. În dosarul lui Neumann au fost incluse și notele informative pe care acesta le-ar fi oferit Securității despre colegi.

Instanța „constată calitatea de colaborator” a lui Neumann

Curtea de Apel București a dat vineri, 4 noiembrie, prima sentință. „Admite acțiunea formulată de către reclamantul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Constată calitatea de colaborator al Securității în ceea ce îl privește pe pârât”, sună motivarea pe scurt. Victor Neumann poate face recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Victor Neumann (n. 1953) este absolvent al Facultății de Istorie-Filozofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După 1989 a fost consilier al ministrului Culturii, cercetător la Academia Română, profesor titular la Universitatea de Vest și director al Muzeului Național de Artă Timișoara.

Intervenient în acest proces inițiat de CNSAS a fost profesorul universitar Vasile Popovici. Neumann l-a acționat în instanță pe acesta în iunie 2022, obictul acțiunii fiind „cereri privind apărarea drepturilor nepatrimoniale”. Nu a fost stabilit primul termen.

About Post Author