Curent de aproape un milion de lei, consumat la stațiile de încărcare pentru mașini electrice

foto: Arhivă
Cele 16 stații de încărcare pentru vehicule electrice instalate de Primăria Timișoara funcționează din plin. Municipalitatea vrea să pună și altele, pentru care are finanțare, dar mai trebuie să facă și pașii următori. A durat patru ani până la amplasarea celor existente.
Primăria Timișoara a pus în oraș 16 stații de încărcare pentru mașini electrice care sunt funcționale din septembrie 2022. Acestea fuseseră amplasate încă din primăvara anului trecut, dar a durat până la finalizarea procedurilor. De la data punerii în funcțiune, au fost vânduți, prin stațiile de încărcare pentru mașini electrice, peste 900.000 Kwh, în valoare de 996.058 lei.
Tariful pentru serviciile de reîncărcare a vehiculelor electrice este de 1,10 lei/ kWh cu TVA. La prețul energiei electrice se adaugă 10% comisioane cu interconectarea cu integratorul de plăți, sistemul bancar și operatorii de telefonie mobilă și TVA.
Stațiile „merg” aproape tot timpul, în condițiile în care în Timișoara sunt înregistrate 724 de mașini electrice și 3.237 de autoturisme hibride.
Încă 17 stații, dar într-un viitor incert
Cele 16 stații de încărcare pentru mașini electrice au fost realizate cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu. Proiectul a pornit în 2018, dar stațiile au fost amplasate abia în aprilie 2022. Contractul a fost executat de o firmă din județul Argeș, la un preț de 2,64 milioane de lei, cu cu TVA.
PMT anunță acum că va extinde rețeaua de stații de reîncărcare cu încă 17 stații, pentru care a obținut deja bani de la aceeași AFM, printr-un program privind „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant”.
În iuli 2022, consilierii locali au aprobat atât cererea de finanțare care a fost depusă la AFM, cât și un studiu de fezabilitate donat de Aquatim. Acesta a fost pus la dispoziția PMT cu titlu gratuit. Valoarea totală a proiectului era de 4,7 milioane de lei, cu TVA, din care contribuția administrației locale, 718.722 lei, cu TVA.
Amplasamentele propuse de primărie pentru viitoarele stații sunt: str. Arhitect Ion Mincu, Aleea Balcic/Intrarea Iasomiei, str. Dej, str. Brândușei, str. Dinu Lipatti. str. Pepinierei, str. Aștrilor, Aleea Poieniței, str. Bacovia, Intrarea Petalelor, Intrarea Meseriașilor, str. Măcin, Intrarea Zânelor, str. Alexandru Vaida, Aleea Amiciției, str. Învățătorului și str. Nicolae Ilieșu.