Cum arată omul de mâine? Întrebarea anului, la Noaptea Filosofiei

Noaptea Filosofiei

În 26 mai, Timișoara va găzdui cea de-a treia ediție a Nopții Filosofiei, un eveniment inițiat în România de Institutul Francez. După succesul edițiilor anterioare, a treia Noapte a Filosofiei va ava în premieră și o ediție în București.

Suntți invitați, la finl săptămânii, la un advărat un maraton filosofic având ca temă generală Omul de mâine / The human to come. „Provocarea principală a acestei ediții a fost aceea de a alege acele subiecte relevante totodată pentru comunitatea filosofică, cât și pentru publicul cultural în sens larg. Care sunt provocările pe care inteligența artificială și tehnologiile emergente le vor avea asupra noastră ca indivizi, dar și ca societate? Cum va arăta arta de mâine, făcută cu ajutorul inteligenței artificiale?”, spune Cornel Moraru, unul dintre curatorii Nopții Filosofiei.

„Numeroasele întâlniri și reflecții pe care le prilejuiește Noaptea Filosofiei vor permite publicului românesc să asiste la discuții intelectuale și filosofice aprofundate care le vor ascuți sensibilitatea filosofică, socială, politică și estetică”, completează Raphael Zagury-Orly, celălalt curator.

Patru locuri bune de… filosofat

La Timișoara, Noaptea Filosofiei se va desfășura la Institutul Francez, la librăria independentă La Două Bufnițe, la noul sediu HEI – House of European Institutes (Bastionul Maria Teresia) și la Sinagoga din Cetate.

Tematicile abordate sunt diverse, mergând de la etică la politică și religie, de la artă la inteligență artificială și realitate virtuală.

Printre invitații de anul acesta se numără: Barbara Stiegler, Christophe Pebarthe, Anne Simon, Fabienne Brugère, Eric Prem, Theofanis Tasis, Aurélien Bellanger, Elise Domenach, Dragan Prole, Daniel Nica, Radu Uszkai, Mihail Cernea, Adriana Babeți, Marcel Tolcea, Claudiu Mesaroș, Grigore Vida, Octavian Repolschi, Adrian Briciu, Armand Voinov, Alin Gavreliuc, Florin Lobonț, Ionuț Mladin, Anca Tiurean, Camil Mihăescu.

Programul complet al ediției de la Timișoara poate fi consultat AICI.

About Post Author