Cum a ratat Primăria Timișoara în 2018 ocazia să aibă aplicație oficială de turism cu… 60.000 lei

sursa foto: Unsplash / Robin Worrall
Primăria Timișoara ar fi putut avea, cel puțin teoretic, de mai bine de patru ani o aplicație oficială de turism. Contractul pentru realizarea acesteia a fost semnat în august 2018, au urmat un proces câștigat de PMT și apoi nimic. Acum sunt în evaluare ofertele pentru noul contract, de 20 ori mai scump.
În vreo 10 zile ar trebui să fie gata evaluările tehnică și financiară ale celor trei oferte depuse pentru controversata aplicație turistică oficială a Timișoarei. Centrul de Proiecte a scos la licitație realizarea acesteia, stârnind o mulțime de discuții din cauza prețului maxim oferit, de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA.
Licitația este pentru contractul de „Dezvoltare de software, internet și asistență pentru platforma digitală a orașului «CityApp» & «Toolbox»”. „City App va fi o aplicație «scrisă» de la zero, care folosește tehnologii de ultimă oră și va oferi informații actualizate periodic despre operatorii culturali, despre infrastructura culturală disponibilă operatorilor, precum și calendarul evenimentelor. Acest pachet integrat va include și un «toolbox» colaborativ. Altfel spus, un sistem de administrare a conținutului, la care operatorii vor avea acces direct, pentru a-și publica noutățile sau a demara proceduri automatizate de avizare a unor evenimente”, explica, în ianuarie, Anca Nistor, din partea CdP.
Trei oferte, pentru aproape 300.000 euro
Centrul de Proiecte a primit trei oferte: de la Timișoara Application Development Timișoara, Web Win Group Net Craiova și Mobiversal Oradea. Acestea sunt în evaluare tehnică și financiară, care ar trebui finalizată până în 7 aprilie.
Firma care va câștiga licitația va trebui să livreze platforma digitală într-un interval de maximum 14 luni. Contractul include servicii de proiectare, livrare și instalare software, servicii de implementare, servicii de testare, servicii de instruire și servicii de roll out, lansare în producție. Aplicația nu va fi gata, deci, în 2023, anul de capitală culturală al Timișoarei, și rămâne, evident, nedumerirea legată de inerția administrației locale față de un astfel de proiect.
Să ne întoarcem însă un pic în timp. În ianuarie 2016, consilierii locali Ștefan Sandu și Adelina Târziu, ambii PNL, susținuți de primarul de atunci, Nicolae Robu, propuneau un proiect de HCL pentru o aplicații mobilă. Aceasta ar fi urmat să fie disponibilă în engleză, franceză, germană, italiană, sârbă și maghiară și să includă mai multe informații utile, un tur virtual al orașului și calendarul principalelor evenimente. Softul ar fi fost realizat special pentru primărie, iar de conținut s-ar fi ocupat ulterior Direcția de Comunicare a PMT.
Contract din 2018, sistat în același an
În 2018, deci doi ani mai târziu, PMT scotea la licitație contractul pentru „furnizare soft «aplicație mobilă de turism»”, pentru care oferea o sumă maximă de 60.000 lei, fără TVA. Contractul a fost semnat în 9 august 2018 cu SC Holisun SRL, din Baia Mare. Suma: exact 60.000 lei, la care se adaugă TVA. Că e puțin pentru un astfel de soft e altă discuție. Termenul de livrare era de maximum trei luni de la data menționată în ordinul de începere. Ordinul de începere a fost semnat în 5 octombrie 2018, deci, teoretic, din ianuarie 2019, Primăria Timișoara ar fi trebuit să aibă o aplicație de turism nou-nouță și perfect funcțională. Și totuși nu are.
În 28 decembrie 2018, altfel spus cu doar câteva zile înainte de încheierea termnului contractual de 90 de zile, a fost dat ordin pentru sistarea furnizării softului. Motivul, așa cum ne-a transmis administrația locală: „Primăria Municipiului Timișoara nu a furnizat în timp util informațiile solicitate, necesare pentru finalizarea servicilor contractate”! De ce nu au fost oferite datele rămâne încă unul din misterele administrației Robu.
Proces și-apoi nimic
S-a ajuns ulterior la proces, băimărenii solicitând „să se dispună plata sumei de 71.400 lei reprezentând contravaloarea serviciilor prestate conform Contractului de Furnizare nr. 96/09.08.2018; obligarea pârâtei la plata dobânzii legale aferente sumei de 71.400 lei pe perioada 18.08.2020 și până la plata efectivă a sumei de 71.400 lei și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată”.
Holisun a pierdut însă procesul, atât la Tribunalul Maramureș, cât și la Curtea de Apel Cluj, și n-a primit, de la PMT, niciun leu pentru contractul semnat în 2018. Dar nici Timișoara n-are aplicație de turism, făcută cu 60.000 lei + TVA.
Dincolo de întrebările legate de procedura actuală de achiziție și suma considerată exorbitantă de unii și corespunzătoare datelor din piață de alții, nu putem să nu ne întrebăm – retoric, desigur – ce a împiedicat administrația locală, până în decembrie 2022, să se apuce, din nou, de un astfel de proiect.