Cultură, încotro? Primarul Dominic Fritz anunță planul de Capitală Culturală

cultură

Cum vede primarul Dominic Fritz viitorul cultural al Timișoarei? Răspunsul îl vom afla, probabil, peste trei zile. Atunci va avea loc mult așteptata întâlnire în care va fi dezvăluit planul pentru Capitala Culturală și viața culturală a orașului, în general.

„M-am consultat în ultimele luni cu mulți oameni. Tocmai pentru că știu că există, să zicem, anumite sensibilități (…) intenția mea este să ies cu propunerea mea și să culeg reacții. O să fie doar o propunere în care intrăm într-un proces de consultare, la care toată lumea are acces în egală măsură (…) Va fi un proces organizat și structurat. Toți cei care ar vrea să-și facă vocea auzită pot să facă acest lucru”, declara, în 2 februarie, primarul Dominic Fritz. El vorbea atunci despre un așa-numit pachet de restart Timișoara 2023.

Întâlnirea, la care invitația oficială nu a fost încă trimisă, va avea loc, în cele din urmă, vineri, 12 februarie. „Am discutat și despre felul în care organizăm Capitala Culturală, despre planul meu, despre modul în care aș vrea să finanțăm cultura aici, în Timișoara. Vineri, la ora 17, o să vă invit la o întâlnire, voi trimite o invitație la actorii culturali, o să prezint planul meu pentru capitală culturală și pentru cultură în Timișoara”, spune acum edilul șef.

Bani s-au cerut, vedem ce se dă

Cum va fi și ce va fi vom afla peste trei zile. Tot atunci, și în perioada care va urma, vom afla și cât de „gâdilate” sunt nenumăratele orgolii locale, cine sunt mulțumiții și, mai ales, nemulțumiții. Și tot în zilele următoare vom afla câte dintre promisiunile ministrului Culturii se vor regăsi în proiectul de buget pentru 2021.

„M-am întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și am vorbit despre bugetul pentru infrastructură culturală, pentru suplimentarea bugetului… Așteptăm banii pentru transformarea secției de dermatologie într-un spațiu cultural multifuncțional, ne așteptăm la bani pentru reabilitarea cinematografului Victoria, pentru reabilitarea cinematografului Dacia și am cerut să se includă și cinematografele Studio și Timiș în aceste fonduri de la Ministerul Culturii. Dar și reabilitarea Palatului Culturii, a Operei. Așteptăm cu sufletul la gură să vedem bugetul național”, a declarat, marți, primarul Dominic Fritz.

Oficial, Ministerul Culturii a cerut, de la Ministerul de Finanțe, în baza Ordonanței 42 / 2019, bani pentru centrul Mărășești, cinematografele Victoria și Dacia, Opera Română, biblioteca județeană și reabilitarea Filarmonicii Banatul. Proiectul legii bugetului ar trebui să fie făcut public cel târziu până miercuri dimineață.