Culinaria Banatica: bucătăria bănățeană, pe înțelesul tuturor / FOTO

culinaria banatica

foto: Seba Tătaru

Bucătăria tradițională bănățeană este subiectul unui proiect ambițios. Culinaria Banatica va aduce la un loc atât publicul larg, dar și specialiști din domeniul gastronomic, HoReCa și lumea universitară. Totul, pentru a face un pic de ordine în… haosul din bucătăria bănățeană.

Proiectul Culinaria Banatica a fost inițiat de Caius Ovidiu Merșa, care va fi ajutat în demersul lui de Asociația Horetim, a industriei timișorene a ospitalității. Banatul este poate exemplul cel mai bun al unui mix de culturi și naționalități, lucru reflectat și în cadrul bucătăriei tradiționale din regiune. Culinaria Banatica este însă mai mult decât cultură gastronomică din Banat.

„Proiectul dorește foarte mult să adune un pic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, ca gastronomie, și să pună lucrurile un pic în ordine. Nu e ca și când nu am avea noua bucătărie românească, nu e ca și când nu avem bucătărie tradițională, doar că suntem un pic zăpăciți de toate informațiile, pntru că toată lumea știe tot, evident, ca în fotbal. Foarte multe restaurante au și mâncare tradițională românească și, folosind obsesiv cuvântul tradițional și ducându-l în derizoriu, cumva s-a diluat ideea de tradițional rustic. Trebuie puse ordine în lucrurile astea (…) Proiectul constă în punerea în ordine a bucătăriei românești din Banat, care, cred eu că este prima bucătărie fusion din Europa. Gândiți-vă că Ada Kaleh a fost ultimul teritoriu ocupat de turci în Europa, de exemplu, și avem toate premisele pentru a fi considerați prima bucătărie fusion din Europa”, susține Caius Ovidiu Merșa.

Publicul va fi invitat să… deguste

Vor fi consultați atât specialiști în domeniul gastronomic, cât și profesori universitari.

„Vor fi foarte multe workshopuri prin care o să încercăm să aducem din zona universitară profesori să vorbească un pic profesioniștilor din domeniu, pentru că există o ruptură la noi între zona patronală, între clienți și zona academică. Toate evenimentele sunt deschise și pentru publicul larg. În fiecare lună avem câte patru evenimente, niște «seminarii» de tip mic dejun, prânz, cină”, mai spune Merșa.

În proiect este implicată și Asociația Horetim, care nu este la primul proiect de acest gen. „Vrem să avem 32 de evenimente prin care să readucem câte o rețetă autentică, câte o poveste din gastronomie, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă ce înseamnă gastronomie. Este un trend la nivel european. Toată lumea își dorește să se întoarcă la gastronomia locală”, conform Corinei Macri, din partea Horetim.

Culinaria Banatica este finanțat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, cu suma de 250.000 lei.

About Post Author