Contestație pentru maternitate. Primăria cere recalcularea punctajului pentru PNRR

maternitate

Terenul din zona Balta Verde unde ar trebui construită noua maternitate

Proiectul maternității din zona Balta Verde ar fi primit prea puține puncte în evaluarea făcută de Ministerul Sănătății, pentru PNRR. Primăria a decis să conteste acest punctaj. Rămâne de văzut care sunt șansele reale ale unui astfel de demers.

Primăria Timișoara a decis să conteste punctajul acordat de Ministerul Sănătății pentru noua maternitate, în vederea obținerii de fonduri nerambursabile prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) – Componenta C12 Sănătate – I.2. Proiectul a primit 60 din cele 100 de puncte posibile, deși, susțin cei din PMT, conform estimărilor interne ale aparatului de specialitate, punctajul ar fi trebuit să fie de cel puțin 69. Dacă ar fi adunat măcar atâtea puncte, noua maternitate ar fi intrat între cele 25 de proiecte finanțate prin PNRR, pe această axă.

„E următorul pas firesc în această procedură și depunem contestație. Solicităm reevaluarea proiectulu. Avem un proiect matur, îndeplinim criteriile de evaluare și nu este clar unde am fost depunctați. Ministerul Sănătății nu ne-a dat o motivare a punctajului și asta ridică niște semne de întrebare pentru că vorbim de fonduri publice, care vin de la Comisia Europeană, și trebuie să existe o transparență Mă aștept ca această contestație să fie evaluată de o altă comisie, dacă se poate independentă politic și de Ministerul Sănătății”, transmite primarul Dominic Fritz.

Până vineri, 20 ianuarie, PMT nu a primit raportul evaluării, deși termenul de depunere al contestațiilor este 26 ianuarie.

În timp ce erau anunțați câștigătorii, PMT lucra la clarificări pentru maternitate

Proiectele câștigătoare au fost anunțate în 11 ianuarie, într-o conferință de presă organizată la ora 15. Rezultatele finale au fost raportate pe platforma dedicată PNRR doar în seara zilei respective. „În momentul conferinței de presă a ministerului, echipele din cadrul primăriei, împreună cu proiectantul, încă pregăteau răspunsurile pentru cererile de clarificări pe care le-a cerut Ministerul Sănătății”, susțin reprezentanții PMT.

Proiectul pentru construcția unei maternități în zona Balta Verde are deja autorizație de construire, fiind posibilă lansarea licitației de execuție. Investiția este evaluată la 683,63 milioane de lei, fără TVA. Ea nu poate fi susținută doar din bugetul local, fiind necesară accesarea unei finanțări naționale sau europene.

„Sunt sigur că Ministerul Sănătății are fie opțiunea suplimentării fondurilor, fie un fond de urgență pentru contestații, așa cum ar fi normal în cazul în care există contestații întemeiate”, conchide Dominic Fritz. Vă reamintim, în Timiș vor primi finanțare prin această componentă a PNRR viitorul institut oncologic și spitalul din Lugoj.

About Post Author