Institut oncologic la Timișoara și spital nou la Lugoj, cu bani din PNRR. Maternitate și spital de copii, nu

institutul oncologic

Ministrul Sănătății a anunțat, miercuri, spitalele care vor primi bani din PNRR. Institutul Oncologic de la Timișoara și spital nou la Lugoj sunt cele două investiții din Timiș care vor fi finanțate. Nici noua maternitate a Spitalului Municipal, nici dotările pentru spitalul de copii nu au fost alese pe lista finală.

Ministerul Sănătății a publicat, la finele lunii decembrie, lista celor 42 de spitale din România eligibile pentru a obține finanțare din PNRR. Dintre acestea au fost anunțate, miercuri, cele 27 care vor primi și banii. Potrivit listei din decembrie, Institutul Regional de Oncologie de la Timișoara ar fi putut primi 80% din suma necesară, iar noua maternitate a Spitalului Clinic Municipal și dotarea cu aparatură a noului corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, câte 95% din bani. Pe lista celor 42 a intrat și un nou spital în Lugoj.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat cele 27 de investiții care vor fi finanțate din PNRR. Printre ele, Institutul Regional de Oncologie de la Timișoara și noul spital din Lugoj. Celelalte două investiții preconizate pentru Timișoara au fost lăsate în afara listei.

Institut oncologic în Calea Torontalului

„Am promis! Am reușit: Lugojul va avea un spital nou după 111 ani! S-a aprobat finanțarea (…) Am plecat la un drum în care ni s-a spus mereu că suntem prea mici, că nu ne susține nimeni, că sunt alții mai buni mai mari sau foarte influenți. Am mers mai departe cu încredere (…) Spitalul din Lugoj a fost inaugurat în 4 noiembrie 1911. Și iată că, după mai bine de 111 ani, după mulți ani de uitare, spitalul va renaște.

Proiectul prevede păstrarea și renovarea integrală a corpului principal, pentru că nu putem uita trecutul, dar și construcția unui corp nou, de la zero (…) Lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026, dată până la care spitalul trebuie să fie integral dotat și mobilat, respectiv pus în funcțiune (…) Valoarea totală a proiectului este de 151,1 milioane, inclusiv TVA. Din această valoare, 95% va fi asigurată prin PNRR, iar 5% va fi asigurată de către Municipiul Lugoj. Valoarea TVA va fi suportată integral prin bugetul de stat”, a notat, pe Facebook, fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu. El a mulțumit Oradiei, Clujului, Sibiului, Buzăului, Blajului, Reșiței sau Hunedoarei pentru faptul că sunt exemple de urmat”.

Institutul Oncologic va avea un sector îngrijiri medicale de spitalizare, un sector de diagnostic și tratament, un bloc operator, secție ATI, imagistică, chirurgie de zi, centru de primiri urgențe, laborator medicină nucleară, ambulator de specialitate, radioterapie. Spitalul va avea un total de 250 paturi și 6 săli de operație. Bugetul total, conform documentației tehnice, este de 197 milioane de euro, fără TVA, din care finanțarea prin PNRR de 80%. Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni. Investiția se va face în Calea Torontalului, acolo unde e clădirea neterminată de 30 de ani.

La spitalul de copii, situația e critică

Cele două investiții propuse de Primăria Timișoara nu au prins lista finală. Noua maternitate, despre care se vorbește încă de pe vremea lui Nicolae Robu, are și proiect tehnic, și întreaga documentație. Ea ar trebui să fie construită în zona Balta Verde. Practic, dacă ar fi fost obținută finanțare, ar fi putut fi pornită imediat licitația pentru găsirea unui constructor. Așa, municipalitatea va trebui să se îndrepte spree alte surse de finanțare.

În cazul spitalului de copii, PMT nu mai poate prelungi prea mult perioada până când trebuie să cumpere aparatura. Noul corp de clădire, unde construcția a început în urmă cu 9 ani, e aproape gata. Dotările necesare pentru ca el să și intre in circuit sunt estimate la 20 milioane de euro. Specialiștii din primărie vor trebui să găsească măcar o parte din bani în bugetul pe 2023, la care se lucrează în această perioadă. Dacă se intenționează achiziția exclusivă pe alte fonduri europene, vor mai trece ani până când spitalul va fi deschis.

Noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” a fost una dintre temele principale de campanie electorală, în 2012, ale lui Sorin Grindeanu, deputat PSD de Timiș, fost premier și actual ministru al Transporturilor, ba chiar și vicepremier. 11 ani mai târziu, unitatea sanitară nu este încă deschisă.

About Post Author