Concurs anulat, dar angajatul a plecat deja. Primăria a câștigat inutil un proces din „seria Aurelian”

primăria timișoara

foto: Arhivă

Primăria Timișoara a câștigat în primă instanță procesul prin care cerea anularea concursului de angajare care o viza pe Anca Baderca. Este primul din seria angajărilor cu cântec, orchestrate de Rodica Aurelian, condamnată, marți, la închisoare cu suspendare. Doar că Anca Baderca nu mai lucrează în primărie!

În iulie 2022, DNA anunţa că a dispus începerea urmăririi penale faţă de Rodica Aurelian, fosta șefă a Serviciului Resurse Umane din Primăria Timișoara, pentru cinci infracţiuni de trucare a unor concursuri de angajare. Tot atunci, procurorii anticorupţie arătau că s-a început urmărirea penală şi faţă de alte persoane.

Practic, două subordonate ale lui Aurelian, Elena Daniela Adam și Bianca Simona Vetrovetz, au scris lucrări de concurs pentru mai multe persoane, care au fost ulterior angajate în PMT. Adam și Vtrovtz au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției și au fost condamnate la câte un an de închisoare cu suspendare. Ulterior, Rodica Aurelian și-a recunoscut și ea vinovăția și, marți, 9 ianuarie, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

În aceeași sentință, Tribunalul Timiș a dispus „desfiinţarea înscrisurilor constând în: lucrare scrisă pentru ocuparea funcţiei publice consilier I debutant la Biroul Transport şi Siguranţa Circulaţiei – 13.06.2018, pe numele Belu Alina Ramona; lucrare scrisă pentru ocuparea funcţiei publice consilier grad profesional superior, clasa I, la Serviciul Achiziţii Publice – 21.08.2018, pe numele Micorici Emilia; lucrare Scrisă Pentru Ocuparea Funcţiei Publice Consilier I Asistent la Biroul Monitorizare şi Implementare Proiect, 21.08.2018, pe numele Giurgica Adrian Marian; lucrare scrisă pentru ocuparea funcţiei publice consilier la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor – 21 august 2018, pe numele Bîte Horiana Emanuela; lucrare scrisă pentru ocuparea funcţiei publice de consilier, clasa I, gradul profesional principal, gradaţia de vechime 2, la Serviciul Stare Civilă, 27.11.2018, pe numele Gheorghe Romulus; lucrare scrisă pentru ocuparea funcţiei publice consilier cl. I, gradul asistent, la Biroul Clădiri, Terenuri, I Est, 28.02.2019, pe numele Nicoară Dorina Delia”.

Concurs anulat, dar nu mai e angajatul

Pe de altă part, în 9 octombrie 2023, la Tribunalul Timiș au fost înregistrate, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, șapte dosare cu obiect „anulare concurs”. Reclamanții erau Municipiul Timișoara, reprezentat prin primar, și primarul municipiului Timișoara, iar pârâți, Florin Răvășilă, Anca Baderca, Loredan Bălean, Amalia Biro, Elena Alexandra Rus, Savica Vreme și George Călin Popescu. Lucrările pe baza cărora s-ar fi angajat în PMT ar fi fost scrise de alte persoane.

Miercuri, 10 ianuarie a venit sentința în dosarul care o vizează p Anca Badrca. „Admite acţiunea. Dispune anularea concursului cu proba scrisă din data de 09.04.2019 pentru ocuparea funcţiei publice de consilier clasa I gradul profesional superior la biroul Monitorizări Implementare Proiecte Edilitare. Dispune anularea Dispoziţiei nr. 553/14.05.2019 emisă de Primarul mun. Timişoara şi a actelor subsecvente acesteia”, sună sentința Tribunalului Timiș.

Sentința nu este definitivă, dar oricum ea nu mai are… „obiectul muncii”. Reprezentanții municipalității ne-au transmis că Anca Baderca, la momentul respectiv șef de birou, a plecat din primărie cu începere din 4 decembrie, cu acordul părților. La bursa zvonurilor se spune că aceasta ar urma să se înscrie la un nou concurs de angajare, la care să participe pe bune. Sunt în derulare câteva concursuri, la care candidații sunt anonimizați. Următorul termen la un proces pe o speță similară, intentat unui alt funcționar căruia i-a fost scrisă lucrarea de către altcineva, este în luna martie.

Ar mai fi de spus și că Rebecca Bedelean, angajată în actuala administrație, în urma unui concurs organizat cu încălcarea legii, și-a dat demisia înainte ca primăria să piardă, în primă instanță, procesul prin care Agenția Națională a Funcționarilor Publici a cerut anularea concursului. Sentința a rămas ulterior definitivă.

About Post Author