Comunicarea PMT promovează, primarul retrage. Câinii fără stăpân mai așteaptă

câini

foto: Arhivă

Un proiect de HCL anunțat ca foarte important a fost retras de la vot după doar câteva zeci de minute. El viza regulamentul de gestionare a câinilor fără stăpân și ar trebui aprobat împreună cu un alt proiect neprecizat, care a fost gata prea târziu. PMT promite de doi ani și jumătate un adăpost pentru câini.

Primăria Timișoara continuă să surprindă prin nehotărâre și comunicări stranii. Întâi a fost trimis un comunicat în car era anunțat, în stilul deja cunoscut al descoperirii codiței la prună, că „Primăria Timișoara îmbunătățește condițiile de îngrijire a câinilor fără stăpân, prin introducerea unor modificări ale Regulamentului privind serviciul de gestionare a acestora”.

Consilierii locali erau „convocați, astăzi, în ședință extraordinară de îndată pentru a dezbate și aproba modalitatea de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara. Vor fi supuse aprobării studiul de fundamentare, regulamentul și caietul de sarcini privind delegarea acestei activități prin concesiune în urma unei licitații deschise”.

Toate bune și frumoase, cu modificări decente, cel puțin la prima vedree, doar că… proiectul mult lăudat n-a mai ajuns la vot. Plenul a durat cam șas minut cu totul, iar primarul Dominic Fritz a retras propunerea. Edilul-șef a justificat decizia prin aceea că modificările la regulamentul de gstionare a populației canine trebuie votat la pachet cu un alt proiect.

„Acest proiect complementar a fost prea târziu gata”

„Acest proiect complementar a fost prea târziu gata și nu am vrut să-l supun la vot pe ordinea suplimentară. Deci o să reconvoc un plen și o să votăm cele două proiecte împreună”, a spus Fritz, în plen. El nu a precizat depsre ce proiect este vorba, dar ar putea cel care vizează înființarea unui adăpost public pentru câini.

Revenim asupra acestui subiect, dar înainte să facem câteva precizări legate de regulamentul care ar fi trebuit votat joi la prânz. Potrivit acestuia, „câinii fără stăpân vor fi evaluați, deparazitați, microcipați, sterilizați, vaccinați și li se vor acorda mici tratamente necesare, în baza fișei medicale completate către medicul veterinar al adăpostului (…) De asemenea, câinii abandonați vor fi ținuți în adăpost până la adoptarea sau revendicarea lor și în limita bugetului aprobat de către consilierii locali”.

Câinii care nu vor fi adoptați sau revendicați în termen de 14 zile „nu vor fi eutanasiați, ci vor putea rămâne în adăpost în continuare în funcție de capacitatea de cazare și de disponibilitățile financiare”. Nu se precizează ce se întâmplă dacă nu sunt locuri și / sau bani.

Adăpost promis din 2021

„Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara se va realiza prin delegare atribuită prin licitație deschisă, doar temporar, având în vedere că Primăria Timișoara a demarat procesul de construire a unui adăpost pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de peste 500 de locuri. Durata de delegare a gestiunii prin concesionare care urmează să fie achiziționată este de 3 ani, cu posibilitatea de denunțare a contractului de către primărie înainte de acest termen în cazul în care se finalizează investiția care privește ridicarea unui nou adăpost public pentru animale ori autoritatea contractantă preia gestiunea directă a acestui serviciu”, mai scrie în documentația proiectului.

Ce înseamnă că PMT a început construirea adăpostului pentru câini nu știm. În urmă cu exact un an, consilierii locali aprobau „operațiunea de primă înregistrare” la Oficiul de Cadastru a cinci parcele, aflate în zona Șagului – Freidorf, la intersecția străzilor Ovidiu Cotruș – George Constantinescu. În total, era vorba despre peste 61.000 metri pătrați de teren, pntru un viitor adăpost pentru câini.

Ce s-a făcut mai departe în această direcție nu e cunoscut. Trebuie totuși să precizăm că, în 2021, consilierul local USR Răzvan Stana anunța că un adăpost pentru câini ar fi o prioritate a administrației locale. „Anul viitor, când va expira contractul cu Danyflor, ar trebui să avem un adăpost al primăriei, de asta ne grăbim. Suntem bucuroși să vedem că nu numai noi, dar echipa executivă a primăriei a dorit lucrul acesta”, declara Stana.

Doi ani și jumătate mai târziu, adăpostul nu există încă, semn că drumul de la dorință la putință e totuși destul de lung. Între timp, PMT anunță că „în ultimii trei ani, a constatat o creștere a numărului de adopții canine, chiar o dublare în anul 2021, când numărul total al adopțiilor a ajuns la 491, față de anul 2019, când numărul acestora a fost de 200”.

About Post Author