20 ianuarie 2021

Colterm, datorii de aproape 320 de milioane de lei. Fosta administrație are o parte din vină

colterm

Colterm, care a „înghițit” în ultimii șase ani subvenții de peste 500 de milioane de lei, are datorii de aproximativ 320 milioane de lei. Se caută soluții, inclusiv la organisme internaționale, însă este esențială o restructurare integrală a societății.

Furnizarea de apă caldă și căldură pentru abonații Colterm depinde de semnarea unui contract între societatea de termoficare și E.ON. În ultimele multe luni, astfel de contracte s-au semnat și pe câteva zile, în funcție de câți bani are în conturi Colterm. Problema este că datoriile către furnizorul de gaz sunt imense: în jur de 70 de milioane de lei, toate executabile. Per total, Colterm are de plătit, către stat și către diverși furnizori, circa 320 de milioane de lei.

Peste un sfert din această sumă este către ANAF și alte instituții ale statului. În numai patru luni, Colterm ar fi adunat 10 milioane de lei de plată către ANAF. „În ultima AGA am aprobat restructurarea datoriilor financiare pe OG 6. Asta înseamnă că putem restructura toate datoriile pe care le avem către stat, către ANAF, în valoare de 90 de milioane de lei. Se poate o eșalonare pe 7 ani, din care în primul an nu plătim nimic, în al doilea an plătim 10%, iar restul se împarte în mod egal în ceilalți ani. Condiția să putem face asta este să nu avem nicio datorie la zi, adică din august până acum. Iar din august până acum, Colterm a adunat 10 milioane de lei datorie către ANAF”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

„Lucrurile astea nu se poate întâmpla peste noapte”

Restructurarea Colterm este singura soluție, dar lucrurile sunt foarte complicate. „Noi am început procesul de a umple din «găuri», dar trebuie să acționăm cu înțelepciune (…) Avem o discuție mai amplă și cu niște organisme internaționale, pentru un plan de restructurare tehnologică și restructurare financiară. Asta înseamnă, practic, transformarea Colterm într-o societate care nu produce doar agent termic. Dar pentru asta e nevoie de investiții serioase. Lucrurile astea nu se poate întâmpla peste noapte”, explică Lațcău.

Va fi ultima iarnă pe care Colterm o mai traversează în actuala formulă. A anunțat asta deja primarul Dominic Fritz, care încă așteaptă un răspuns de la guvern, la memoriul trimis în urmă cu o lună. Este posibilă și o creștere a prețului la gigacalorie facturat consumatorilor, adică, probabil, o reducere a subvenției asigurate de la bugetul local. Sunt însă multe lucruri de clarificat.

„Trebuie să vedem câți abonați sunt, care sunt costurile și trebuie să înceapă efectiv lucrările de retehnologizare. Pierderile de pe rețea au o pondere însemnată în preț. Din 2012 nu au fost majorate costurile la agentul termic și asta este și una dintre probleme. Diferența a fost acoperită de la primărie, iar primăria neavând cashflow, adică bani, să suporte zi de zi aceste costuri asumate de fost administrație, asta a adus societatea în punctul în care nu și-a primit la timp subvențiile și au crescut datoriile. Acest stil de management al fostei administrații este cel care a adus, într-o oarecare măsură, societatea în punctul ăsta”, conchide viceprimarul Ruben Lațcău.

Contractul cu E.ON ar trebui semnat până luni noapte, fie și pentru câteva zile. De altfel, Lațcău nu excludea această posibilitate, urmând ca negocierile să continue. Colterm trebuie să plătească înainte, dacă vrea să primească gaz.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: