Colterm așteaptă 4,1 milioane de lei de la guvern. Trebuie semnat noul contract de gaz

termoficare

Până la finele săptămânii trebuie semnat contractul de furnizare de gaz la Colterm, pentru următoarele zile. Actualul contract expiră duminică, 16 ianuarie. Întrebarea este dacă sunt sau nu bani și cât de mulți. PMT răspunde… pe ocolite.

De la finele lunii octombrie, contractul pentru furnizarea de gaz către Colterm este o adevărată aventură. După ce E.On a reziliat contractul, din cauza datoriilor acumulate, s-a căutat un furnizor care să-și poată asuma livrarea de gaz către societatea de termoficare care are ca unic acționar Primăria Timișoara. Înțelegerile cu Tinmar Energy au fost semnate, de atunci, pe perioade diferite, în funcție de posibilitățile financiare ale beneficiarului.

Ultimul contract a avut o durată de valabilitate de o lună, ceea ce, în condițiile în care funcționează de multă vreme Colterm, poate fi considerat un record. El va expira duminică, 16 ianuarie, și trebuie reînnoit, cel mai probabil până vineri, 14 ianuarie.

Suma pare mare, dar este „insuficientă față de consumul real al Colterm”

Sunt sau nu bani pentru încheierea unui nou contract? „Am continuat în aceste luni demersurile pe lângă guvern pentru acordarea de compensări necesare pentru achitarea facturilor la energie, știut fiind faptul că prețurile la energie au explodat în cursul anului trecut. În această perioadă vor intra în conturile Colterm sumele aferente lunii noiembrie, acordate în baza Ordinului privind procedura de acordare a subvenției pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale.

Vorbim despre aproximativ 4,1 milioane de lei. Deși pare o sumă mare, este insuficientă față de consumul real al Colterm. De aceea, conducerea Primăriei Timișoara va continua demersurile pe lângă guvern pentru acordarea sumelor necesare continuării serviciului de termoficare în sistem centralizat”, răspunde Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.

Potrivit acestuia, timișorenii racordați la Colterm nu vor rămâne, din nou, fără apă caldă și căldură, dar nu se știe pe ce durată va fi semnată noua înțelegere. Pentru perioada următoare, meteorologii au anunțat, în zona de vest, temperaturi foarte scăzute. De la 1 ianuarie, prețul pe care îl plătesc pentru căldură abonații la sistemul centralizat de termoficare s-a dublat la Timișoara.