Rectificare de 15 milioane de lei și scumpirea gigacaloriei. Colterm are gaz până săptămâna viitoare

căldură

Cumva, problema căldurii și a apei calde este rezolvată, măcar până săptămâna viitoare. Contractul pentru gaz va fi prelungit. Între timp, Primăria Timișoara a găsit încă 15 milioane de lei pentru termoficare și se pregătește să crească și prețul gigacaloriei.

Timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare au răbdat de frig trei zile săptămâna trecută. Asta, pentru că la Colterm nu a existat furnizor de gaz. Situația s-a rezolvat temporar, cu un contract încheiat inițial până luni, 1 noiembrie. El a fost prelungit până sâmbătă, 6 noiembrie, iar acum urmează încă o prelungire.

„Contractul a fost semnat pe o perioadă mai lungă decât l-am avut vreodată în ultimii doi-trei ani, când erau contracte pe câte o zi. Se prelungește săptămânal, (cel semnat săptămâna trecută – n.r.) este valabil până sâmbătă și se prelungește până săptămâna viitoare. Nu se pune problema să rămânem iar fără căldură. Problema mai mare e să asiguri banii pentru combustibil”, spune city managerul Matei Creiveanu.

Rectificare de 15 milioane de lei

Capitolul „bani” rămâne unul sensibil, pentru că sumele estimate pentru trecerea cu bine a iernii sunt foarte mari. Pentru luna noiebmbrie ar fi nevoie, de exemplu, de 30 de milioane de lei, doar pentru combustibil. „Asta este doar factura de combustibil pe care compania trebuie să o plătească în următoarele 30 de zile pentru a alimenta cu căldură și apă caldă casele timișorenilor și spitalele racordate la sistemul centralizat de încălzire. Chiar dacă afară încă nu este ger, iar producția a trecut preponderent pe cărbune”, explica, la începutul săptămânii, primarul Dominic Fritz.

Potrivit aceleiași surse, „se va tăia la sânge din alte cheltuieli pentru a mai suplimenta sumele de bani pentru Colterm”. În plenul de joi al CL, întrunit în ședință extraordinară, va fi supusă votului o rectificare bugetară de 15,3 milioane de lei, pentru termoficare. În primărie, s-a făcut economie după cum urmează: 3 milioane de lei – cheltuieli de personal, 2,5 milioane de lei – fondul de rezervă, 3,7 milioane de lei – salubritate, pentru că nu s-ar fi plătit lucrări neconforme, 2 milioane de lei – Spații Verzi, 1,5 milioane de lei – Iluminat Public și 500.000 de lei – Asistență Socială. Încă 1,21 milioane de lei vin din fondul de rezervă de la CJ Timiș.

Se scumpește și gigacaloria

În același plen va trebui votată și scumpirea gigacaloriei. „Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. la valoarea de 851,27 lei / MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA, precum și modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei / MWh inclusiv TVA”, scrie în referatul proiectului de HCL.

În acest moment, energia termică livrată consumatorilor casnici are un preț de 415,39 / MWh, cu TVA (483,10 lei / Gcal inclusiv TVA). Primăria dă o subvenție de 207,27 de lei / MWh, cu TVA. În condițiile în care subvenția este la nivelul maxim permis, deci nu se modifică, rămâne de văzut cât vor plăti cei racordați la sistemul centralizat. Guvernul a promis niște bani, dar nu se știe care va fi suma, când va veni aceasta și pentru ce ar putea fi folosită.

About Post Author