Cluburi și ștranduri populare, dar ilegale, trebuie demolate. Fritz nu vrea să fie „complice cu interlopii”

demolare

Mai multe dispoziții de demolare a unor clădiri ilegale amplasate pe malul Begăi și în zona stadionului, pe terenuri aparținând PMT, au fost semnate de primarul Dominic Fritz. Printre acestea, cluburi și ștranduri foarte populare. Până ca ele să dispară însă va mai curge… multă apă pe Bega.

Primarul Dominic Fritz a anunțat, miercuri, că a semnat dispoziții de demolare pentru clădiri ridicate ilegal pe terenuri cu o suprafață totală de 5,5 hectare. Acestea se află pe malul Begăi, între bd. Mihai Viteazu și Michelangelo, plus ștrandul Termal, și în zona stadionului. Direcția Patrimoniu a PMT a estimat că valoarea terenurilor depășește 22 milioane de euro.

„Patrimoniul orașului a fost furat bucată cu bucată, timp de zeci de ani, iar unii au făcut averi. Toate administrațiile anterioare au închis ochii, devenind astfel complice cu niște interlopi. În fiecare an, Timișoara a pierdut un milion de euro din concesiuni și alte taxe. În plus, aceste construcții ridicate ilegal nu au autorizație și nimeni nu poate garanta siguranța celor care frecventează aceste localuri”, afirmă primarul Dominic Fritz.

Secretul lui Polichinelle

Potrivit acestuia, anul trecut, PMT „a început în 2022 o analiză a situației terenurilor de pe malul Begăi și din zona Stadion, pentru a elucida situațiile bizare raportate de-a lungul timpului despre proprietatea acestora”. „Procesul minuțios de documentare” a scos la iveală ceva ce se știe demult, doar că nicio administrație anterioară nu a prea făcut nimic concret pentru a îndrepta lucrurile: și anume că multe dintre construcțiile ridicate pe aceste terenuri au fost ridicate fără nicio autorizație și fără măcar a mima un interes cât de mic pentru respectarea legii.

Firmele care ocupă ilegal aceste terenuri ar trebui să-și desființeze singure construcțiile ridicate. În caz contrar, dmolările vor fi făcute de primărie, care va încerca apoi să-și recupereze costurile.

Sună excelent, dar până și primarul Dominic Fritz admite că va dura luni buni până când va interveni primul buldozer. Edilul se așteaptă ca dispozițiile să fie contestate în instanță și e cale lungă până la obținerea unei sentințe favorabile oricăreia dintre părți.

Pentru ce clădiri au fost emise dispoziții de demolare

  • Terasa Boss – 6.425 mp, valoare estimată 2,6 milioane euro. O clădire a orașului neintabulată, în jurul căreia au fost ridicate construcții noi fără contract de concesiune, și fără autorizație de construire. Nu există autorizație de funcționare ori autorizație ISU. Nu mai are activitate de câțiva ani
  • Gatsby Social Club – 5.814 mp, valoare estimată 2,3 milioane de euro. Construcții noi fără contract de concesiune și fără autorizație de construire. Nu există autorizație de funcționare ori autorizație ISU. Amenzi, decizie de sistare temporară a activității, funcționează în continuare
  • Fosta bază sportivă Electrometal – 2.281 mp, valoare estimată peste 900.000 de euro. Electrometal SA are drept de folosință pentru activități sportive și de agrement. Construcții noi fără contract de concesiune și fără autorizație de construire. Nu există autorizație de funcționare ori autorizație ISU. 
  • Ștrandul Termal ZHH – 14.523 mp, valoare estimată 5,8 milioane de euro. Firma care operează ștrandul o face pe baza unui contract de locațiune din 2004 expirat. O clădire nouă a fost ridicată fără contract de concesiune, fără autorizație de construire și fără autorizație ISU. Ștrandul nu are autorizație de funcționare.
  • No Name – 6.552 mp, cu o valoare estimată de 2,6 milioane de euro. Nu există contract de concesiune, iar construcțiile nu au autorizație. Nu există autorizație de funcționare ori autorizație ISU
  • Lemon – 7.559 mp, valoare estimată 3 milioane de euro. Pentru acest teren nu există contract de concesiune, iar construcțiile nu au autorizație. Nu există autorizație de funcționare ori autorizație ISU
  • Complexul Heaven – pe două terenuri, unul pe care e clubul și unul pe care se află un complex de agrement. Pentru terenul aferent clubului există un litigiu privind încheierea contractului de concesiune, expirat în 2019. Terenul pe care se află complexul de agrement ocupă o suprafață de 12.168 mp, iar construcțiile au fost ridicate fără contract de concesiune și fără autorizație de construire. Nu există autorizație de funcționare ori autorizație ISU

Firma de la Termal e în insolvență

Să revenim un pic asupra unora dintre aceste spații. La Termal ZHH, primăria se judecă de multă vreme cu proprietarii ștrandului. În 2014, aceștia câștigau un proces cu PMT, care ar fi avut să le plătească 3,4 milioane de euro, valoarea investițiilor făcute în ștrand de-a lungul timpului. S-a ajuns la recurs, iar PMT a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiției, care, în 2015, a decis întoarcerea dosarului la Curtea de Apel Timișoara, pentru rejudecare. În vara lui 2021, datoriile la chirie ale proprietarilor ștrandului erau de circa opt milioane de lei.

Firma care operează ștrandul este acum în insolvență și sunt o mulțime de procese cu primăria. Ultima sentință într-unul dintre ele datează din februarie 2023 și dă dreptate Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara. În alte cazuri, apelurile firmei au fost respinse. În aceste condiții, în care oricum nu mai are mare lucru de pierdut, e de așteptat ca societatea respectivă să atace și decizia de demolare. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru a mai pune niște bețe.

Heaven e „cu cântec” de mulți ani

La Heaven, lucrurile sunt și mai încurcate. În octombrie 2020, firma care gestionează complexul pierdea ultimul proces cu primăria, la Curtea de Apel, sentința fiind definitivă. Primăria nu i-a mai eliberat acord comercial de funcționare. În martie 2020, Tribunalul Timiș a constatat că firma „nu face dovada deținerii legale a spațiului pe care îl folosește, deci că folosește în mod abuziv acest spațiu, neîndeplinind una din condițiile obligatorii pentru obținerea acordului de funcționare”, preciza, într-un comunicat, primăria.

În perioada 2015-2020 pe rolurile instanței au fost zeci de procese în care firma a contestat procesele-verbale pentru diferite contravenții emise de Poliția Locală. A pierdut nouă dintre ele. În 2016, Curtea de Apel Timișoara menținea sentințele date de Tribunalul Timiș în faimosul dosar Heaven. Fostul director al Direcției Patrimoniu din PMT, Nicușor Miuț, era condamnat la patru ani închisoare pentru abuz în serviciu. Au primit condamnări și alți patru foști angajați ai primăriei.

Cei cinci au fost acuzați că au aranjat o licitație în favoarea proprietarului firmei care operează clubul Heaven, Dorin Epure. Dacă în contractul de închiriere era vorba de aproximativ 3.000 de metri pătrați, chiriașul a folosit peste 12.000 de metri pătrați, pentru diferență neachitând nimic. Prejudiciul adus primăriei era estimat la aproape 230.000 de euro.

Se vrea „un coridor de agrement”

În aceste condiții, procesul de eliberare a domeniului public va fi unul de durată. Primarul e însă optimist și susțin că, după ce aceste construcții ilegale vor dispărea, în locul lor vor apărea spații de agrement.

„Eu înțeleg foarte bine că pentru unii timișoreni acestea sunt locuri în care merg cu drag. Nu este un demers care îmi face plăcere, dar este necesar. Doar așa putem construi o Timișoară vibrantă în care există condiții legale și egale, sigure pentru toată lumea. Marea întrebare este ce vom pune în locul lor (…) Viziunea noastră este să recâștigăm acest spațiu și să avem un coridor de agrement pe malul Begăi, mai ales spații pentru copii. Este un proces care va dura, dar scopul nostru este să deschidem cât mai repede spațiile pentru public. Nu o să intrăm de mâine cu buldozere”, spune Fritz.

Dacă fiecare amplasament vizat va ataca în instanță decizia de demolare, municipalitatea va avea de dus șapte noi procese. Așa că până la buldozer ar putea trece ani. Cine va răspunde în fața legii pentru toată această situație? Greu de spus. Dominic Fritz nu a făcut plângeri penale, pentru că nu a fost identificată o persoană vinovată. Susține că este însă o problemă „sistemică” pe care așteaptă s-o descâlcească procurorii. Dacă se vor autosesiza.

About Post Author