Chirurgie cu ochelari 3D și un aparat de peste 4 milioane de euro, la Spitalul CFR

spitalul cfr

Chirurgii de la Spitalul CFR din Timișoara operează cu un aparat laparoscopic ultramodern, care permite vizualizarea tridimensională a câmpului operator. Sunt intervenții minim invazive, cu avantaje importante pentru pacienți.

Sistemul multifuncțional de chirurgie laparoscopică, turnul laparoscopic 3D-HD, a fost achiziționat printr-un program POIM și costă 4,6 milioane de euro. Sistemul 3D asigură observarea foarte clară a organelor, a vaselor de sânge și a nervilor din zona vizată. În plus, oferă o mare siguranță din punct de vedere chirurgical.

„Chirurgie prin gaura cheii sau chirurgie cu bețigașe chinezești, așa se mai numește intervenția laparoscopică. Printr-un abord cu incizii mici, de 5-10 mm, se pătrunde cu instrumente și se practică intervenția chirurgicală în abdomen. Asta înseamnă, de fapt, minim invaziv. Avantajele sunt substanțiale”, explică Sorin Chiriac, medic primar chirurg la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Pentru pacienți, chirurgia laparoscopică aduce o siguranță sporită datorită riscurilor reduse. Perioada de refacere e mai scurtă, timpul de spitalizare este redus, la fel ca riscul dobândirii unor infecții intraspitalicești.

În timpul operației, chirurgii folosesc ochelari 3D, ceea ce permite vizualizarea în timp real a intervenției prin intermediul unei camere atașate în vârful uneia dintre sonde. Chirurgul știe în permanență unde și cum se poziționează instrumentele cu care lucrează, iar istemul optic permite o mărire a imaginii de până la 10 ori.

„Ne ajută pentru a aprecia mai bine structurile învecinate, pentru că le vedem și în profunzime. Ce structură este mai în față, ce structură este mai în profunzime. Ne dă un plus de siguranță”, mai spune Sorin Chiriac.

About Post Author