Cerut de comunitate, făcut de primărie. Primul proiect realizat la Timișoara din bugetul participativ / FOTO

bugetul participativ

Primul proiect realizat prin buget participativ la Timișoara a devenit realitate. Este o premieră și se întâmplă la Școala Gimnazială 30. Primăria a amenajat, cu 400.000 lei, un cabinet de robotică pentru integrarea copiilor cu cerințe educaționale special.

„Este primul rezultat concret al unui proiect inițiat de timișoreni pentru timișoreni. Am construit acest mecanism de bugetare participativă tocmai pentru ca o comunitate să se formeze în spatele acestor idei, iar administrația locală să le transforme în realitate. Mă bucur că primul proiect este unul pentru copii și sper să fie folosit de elevi, indiferent de școala la care învață sau de cartierul în care locuiesc”, transmite primarul Dominic Fritz.

Proiectul „Hub Educațional Comunitar Inclusiv: Școală-Familie-Comunitate” a fost propus de Mihaela Scorțescu și a câștigat finanțare în urma voturile exprimate în campania de buget participativ „Timișoara Decide”. Urmează a fi echipate încă două spații pentru activități, respectiv o cameră pentru stimulare senzorială și o sală multimedia.

„Proiectul aduce împreună copii de la Școala Gimnazială nr. 30 și instituții de învățământ special din oraș, care vor desfășura împreună diverse activități, robotică, programare, jocuri pentru stimulare senzorială, activități muzicale și altele. Toate vor fi susținute de profesori voluntari și studenți de la Universitatea Politehnica”, explică directoarea Mihaela Șora.

Primul proiect pus în practică

Prima ediție a bugetului participativ la Timișoara a avut loc în 2022. Au fost propuse peste 100 de proiecte, din care 52 au ajuns la faza votului publicului. Opt proiecte au câștigat o finanțare de câte 400.000 lei. Hub-ul educațional este primul care și devine realitate.

Primăria nu a avut până acum un program de bugetare participativă, ediția din 2022 fiind prima. La CJ Timiș au fost alese încă din 2021 două propuneri din partea cetățenilor, însă niciunul dintre ele nu este încă gata.

Centrul educațional de la Școala 30 în fiecare vineri, orele 14,30 – 16,30, și sâmbătă, după un program care va fi anunțat ulterior.

About Post Author