Centrul de Proiecte are de dat trei spații în Bastionul Theresia. Se va face apel deschis

bastionul theresia

Bastionul Theresia în 2010, după finalizarea lucrărilor de reabilitare sursa foto: Arhivă

Partea din Bastionul Theresia care aparține Primăriei Timișoara este administrată, de o lună, de Centrul de Proiecte. Acesta va organiza apeluri deschise destinate operatorilor culturali, care vor primi în administrare cele trei compartimente disponibile. Vor fi făcute și lucrări de reabilitare, acolo unde se va considera necesar.

Centrul de Proiecte administrează, din luna martie, spațiul deținut de Primăria Timișoara în Bastionul Theresia. Este vorba despre o suprafață de aproximativ 1.400 mp. „Se aprobă darea în administrare către Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, pe o perioadă de cinci ani, a imobilului din Timişoara, str. Popa Șapcă nr.4 (…) care se află în proprietatea Primăriei Municipiului Timişoara și în evidența patrimonială a Municipiului Timișoara, cu nr. de inventar 18865 și valoarea de inventar 2.505.848,05 lei, cu scopul desfășurării programelor culturale”, scrie în hotărârea de consiliu local care a aprobat transferul.

Conform aceleiași surse, darea în administrarea centrului a acestei părți din bastion „este pentru susținerea guvernării locale, orientată spre cele două politici publice active: Strategia Culturală a Muncipiului Timișoara 2014-2024 și Programul Cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”.

A fost și la Casa de Cultură

În 2018, CL a transferat, tot gratuit, dar pentru trei ani, același spațiu către Casa de Cultură. „Va fi mult mai bine gestionat, se va amenaja un spațiu expozițional, un spațiu multifuncțional, până la urmă, care poate fi folosit pentru diverse evenimente culturale. Noi considerăm că este mai important să creăm un nou spațiu dedicat culturii, decât să încasăm niște sume (…) Se vor putea organiza evenimente, discuții, o să vedem. ONG-urile și asociațiile artistice, non-profit, vor putea folosi gratuit acel spațiu sau, în orice caz, pe sume simbolice”, declara, la acel moment, fostul primar Nicolae Robu.

Termenul de „împrumut” către Casa de Cultură a expirat în 2021, fără ca în Bastionul Theresia să se fi întâmplat ceva notabil. Ba din contră, spațiile au continuat să se deterioreze, iar pavajul din față este o adevărată capcană pentru trecători. Acolo funcționează, în prezent, doar o galerie de artă. Cei de la Centrul de Proiecte au însă planuri mari. „Scopul nostru este să redeschidem și să activăm acele spații. Acolo unde este nevoie, vom începe cât mai curând o etapă de proiectare în urma căreia să putem începe lucrări de reabilitare. Așa cum arată acum situația în spațiul unde funcționa în urmă cu câțiva ani o cafenea este nevoie de reparații”, spune Anderka Iancea, responsabilul de comunicare și relații publice al centrului.

Urmează un apel de proiecte

Practic, sunt „de dat” către operatorii culturali din oraș trei spații. În cel mai scurt timp vom organiza apeluri deschise, pentru propuneri de programe culturale curatoriate pentru comunitatea culturală locală. În urma acestora entități culturale vor primi drept de administrare a celor trei compartimente. Galeria Calpe, care își desfășoară acum activitatea într-unul din compartimente, este invitată să participe la aceste apeluri”, explică Anderka Iancea.

Bastionul Theresia a fost reabilitat în perioada 2008-2010, cu 10 milioane de euro, cea mai mare parte bani europeni. Conform proiectului de reabilitare, timp de cinci ani după finalizarea lucrărilor, activitățile care se puteau desfășura în spațiile din Bastion erau următoarele: „funcţiuni culturale şi de loisir; funcţiuni legate de artă (galerii de artă, ateliere ale artiştilor, mediatecă, teatru, muzică); funcţiuni pentru contacte sociale; funcţiuni de producţie manufacturieră şi comerciale meşteşugăreşti; funcţiuni de centru social având un caracter major cultural”.

Spațiile din bastion au rămas, însă, în mare parte a timpului, goale. Cele mai multe aparțin CJ Timiș, care a organizat, de-a lungul timpului, diverse licitații pentru a găsi chiriași.

About Post Author