Ce preferă timișorenii la buget participativ: transport în comun și toalete în parcuri

asop

Ceva mai mult de două săptămâni mai au de timișorenii de votat, pentru a alege proiectele care vor fi finanțate din buget participativ. S-au adunat, până acum, peste 12.000 de voturi. Primele în top sunt monitorizarea transportului în comun și toaletele din parcuri.

În faza de vot a bugetului participativ al municipiului Timișoara, o premieră pentru administrația locală, au intrat 52 de proiecte, din cele 113 depuse. Votul online se desfășoară până în 15 iulie, iar timișorenii sunt invitați să-și exprime opțiunile pentru „proiectele care să le transforme cartierul într-unul mai frumos și cu un nivel mai ridicat de calitate a vieții”.

Toate proiectele sunt propuse de cetățeni și înscrierea se face ușor pe platforma „Decidem”, a Primăriei Timișoara. Ca să puteți vota, trebuie să aveți peste 16 ani și puteți susține cel mult cinci proiecte. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate în 18 iulie.

PMT a prevăzut pentru buget participativ suma de trei milioane de lei. Ea ar putea fi însă suplimentată. „Deocamdată am promis că vom pune la dispoziție cel puțin trei milioane de lei pentru a finanța aceste proiecte. Să fiu sincer, m-am uitat un pic prin aceste proiecte, sunt proiecte extraordinare și nu exclud să finanțăm câteva dintre aceste idei în plus față de suma asumată. Important este ca cât de mulți cetățeni posibil să voteze pentru proiectele lor favorite”, spune primarul Dominic Fritz.

Ce se votează mai mult

Până acum, au votat în jur de 4.000 de oameni, care au împărțit peste 12.000 de voturi. Momentan, pe primul loc ca număr se situează proiectul „Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu”. Inițiatorul acestuia, Alin Ciobanu, propune „instalarea de dispozitive GPS în mijloacele de transport în comun ale STPT aflate pe traseu, preluarea informațiilor în timp real pe un server centralizat și afișarea acestora pe o hartă electronică a orașului / zonei metropolitane, cu posibilitatea de a filtra după numărul liniei / liniilor de transport de interes pentru utilizator”.

Al doilea în topul preferințelor este proiectul „Toalete publice în parcuri”. „Parcul Pădurice, Parcul Carmen Sylva și Parcul Botanic sunt printre parcurile cele mai frumoase care duc lipsa de toalete publice funcționale, întreținute și gratuite”, spune Silvia Cristina Nicoară, cea care a propus proiectul. Urmează, ca număr de voturi, proiecte legate de infrastructura velo și înființarea de păduri urbane miniaturale.

About Post Author