Cazarma U, planuri de hotel cu 105 camere. Dar primăria ar trebui să dea terenul din față / FOTO

cazarma u

Arhivă

Hotel, în loc de Cazarma U, în Piața Mărăști. Sau încă o intenție anunțată de proprietarul faimoasei dărăpănături ultracentrale. Va fi nevoie însă de un acord al CL, pentru că ar trebui ca terenul din fața cazărmii să fie cedat de municipalitate.

Nu există, probabil, timișorean care să nu fi trecut prin Piața Mărăști întrebându-se cum de se poate ca o ruină precum Cazarma U să existe încă în centrul Timișoarei. Clădirea a fost ridicată în 1752, cu destinația de cazarmă, și a fost reconstruită ulterior, în forma actuală, după asediul din 1849. După ce și-a pierdut funcțiunea militară, imobilul a fost folosit drept depozit, iar după 1989 a fost părăsit.

Primăria Timișoara l-a scos la vânzare în 2007 și, inițial, găsise un cumpărător din Lituania, reprezentat de o societate de imobiliare din București, care a plătit, la acea vreme, circa 40 de milioane de lei. Planurile vizau construirea unui hotel, dar ele n-au fost niciodată puse în practică. Noii proprietari au vândut ulterior cazarma celuilalt participant la licitație, societatea Cerealcom SA, deținută de Mioara Simcelescu.

În ultimii 15 ani, singura întâmplare fericită petrecută la Cazarma U a fost Bienala Art Encounters, când unele spații au fost transformate în galerii de artă. Proprietarii au fost amendați de mai multe ori și s-a decis și supraimpozitarea. Probabil însă că banii de pe panourile publicitare imense care „împodobesc” frecvent ruina acoperă paguba.

Studiul pentru Cazarma U e făcut de arhitecți din Veneția

În ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMT, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost Studiu de oportunitate – PUZ – Reabilitare, reamenajare și extindere cazarmă”. Beneficiarul este aceeași Cerealcom SRL. Proiectant este RD Sign SRL, biroul de arhitectură al consilierului local USR Răzvan Negrișanu. El este și cel care a prezentat situația în fața membrilor CTATU.

„Se propune un hotel în acest edificiu.Partea de cazare și o parte din funcțiunile hotelului se pot amenaja în interiorul construcției existente, cu un minim de intervenție, lucru foarte important având în vedere că vorbim de monumente istorice. Hotelul are nevoie de un număr redus de locuri de parcare, deoarece, cum bine știți, de obicei, la hotel vii cu trenul, cu avionul sau cu alte lucruri, nu neapărat cu mașina personală. Studiul pentru acest hotel a fost realizat de un birou de arhitectură din Veneția, specializat în reconversia clădirilor istorice”, spus Negrișanu.

„Am prins în PUZ și domeniul public”

Potrivit acestuia, pentru ca hotelul să poată fi construit este nevoie de un „concept integrat”. Arhitectul a și explicat cum se văd lucrurile dinspre proprietarul cazărmii.

„Am prins în PUZ și domeniul public din față (…) Spațiul în mod istoric aparține cazarmei, pentru că acea piață era o piață care se formase între poarta Vienei și cazarmă. Spațiul de azi este cumva un spațiu rezultat, pe măsură ce sensul giratoriu s-a mărit spațiul public a fost împins către limita cazarmei și azi este o stație de taxi, o stradă, niște parcări informale, respectiv un mobilier urban nu foarte potrivit. (…) Spațiul din fața cazarmei ar trebui epurat, adică să fie armonizat cu pietonala existentă în centrul vechi, la partea superioară să fie scos traficul auto, să fie o nouă zonă de shared space (…) Ne-am gândit cum ar putea fi modificată acea stație de autobuz care nu se potrivește cu zona istorică (…) Concluzia este că majoritatea reglementărilor incluse în acest PUZ ar trebui făcute în exteriorul incintei cazărmii”, a afirmat Răzvan Negrișanu.

Parcare subterană în față și în curte

Altfel spus, pentru a-și putea face hotelul, firma care deține cazarma ar trebui să primească de la PMT și terenul din fața imobilului.

„Zona publică, teren aparținând Primăriei Municipiului Timișoara (…), prezintă în momentul de față o circulație destul de haotică, aglomerația fiind dată de prezența girației din Piața Mărăști. Spațiul din fața cazărmii este aglomerat de mașini care blochează accesul pe terenul cazărmii (…) Se propune integrarea a două rampe de acces și de ieșire dintr-o parcare subterană publică, care vor contribui la formarea unei zone pietonale cu trafic auto limitat, o zonă de tip shared space (…) Amplasamentul existent al stației de autobuz se păstrează (…) Circulația auto pe zona din fața cazărmii va fi diminuată”, scrie în documentația depusă de proprietar.

„Pentru zona publică, din perspectiva noastră, în afară de a exista o curățire la nivelul pardoselii urbane, respectiv realizarea unui parcaj subteran pe actuala zonă din fața cazarmei nu ar mai fi de intervenit. Cazarma se conservă integral, se propune mansardarea șarpantei existente”, a mai spus Negrișanu.

Parcările ar urma să fie făcute de investitorul privat, dar o parte din locuri ar fi folosite și în interes public, nu doar pentru hotel.

În discuție a intervenit, la final, și arhitectul Radu Mihăilescu, cel care a realizat proiectul de amenajare a centrului istoric. „Mi se pare investiția oportună, în sensul că trebuie făcut ceva, nu poate să rămână la infinit în situația asta. Nu știu dacă funcțiunea de hotel e cea mai potrivită, pentru că va afecta cert partea de structură, dar să zicem”, a afirmat acesta.

Beneficiarul vrea să se apuce repede de treabă

Hotelul ar urma să aibă, potrivit documentației din acest moment, 105 camere și, spune Răzvan Negrișanu, beneficiarul ar dori să înceapă lucrările anul viitor. Arhitectul admite însă că, în contextului anului de capitală culturală europeană, nu ar fi potrivită deschiderea unui șantier în zona zero a orașului. S-ar putea face totuși lucrări în interior. Ar fi de amenajat 105 camere. Nu se știe cât ar putea costa o astfel de investiție și nici de unde va face rost de bani Cerealcom. În aproape 15 ani de când deține cazarma, firma ar fi primit și câteva oferte s-o vândă, însă proprietara nu a vrut să lase din preț.

Mai e însă foarte mult până la momentul demarării lucrărilor. Pentru ca PUZ-ul dorit la Cazarma U să poată deveni realitate ar fi nevoie de transferul terenului din fața cazărmii către investitorul privat. Asta nu se poate fără acordul consilierilor locali. Când și în ce condiții ar putea fi obținut acesta vom vedea. Până atunci, am mai bifat o intenție de amenajare a acestei „pete negre” de pe obrazul Timișoarei. Planurile anterioare vizau construirea unui mall și a unui centru multifuncțional. Peste amândouă s-a așternut praful.

About Post Author