Cazarma Pompierilor caută constructor. Turnul va fi readus la înălțimea din proiectul datat 1905

cazarma pompierilor

sursa foto: Heritage of Timisoara

Cazarma Pompierilor intră în șantier. ISU Banat a scos la licitație proiectul tehnic și execuția pentru reabilitarea clădirii monument istoric aflată în Iosefin. Banii, aproape trei milioane de euro, vin, în cea mai mare parte, din PNRR. Totul trebuie terminat până cel târziu la 15 ianuarie 2026.

Contractul de finanțare din PNRR pentru „reabilitare energtică și modernizare sediul Detașamentului 2 Pompieri Timișoara” a fost semnat în primăvara acestui an. El vizează „consolidarea a două corpuri de clădire, astfel încât să fie diminuat riscul în cazul unui seism, prin trecerea de la clasa a II-a de risc seismic la clasa a III-a de risc seismic, restaurarea arhitecturală a celor două corpuri de clădire, anveloparea clădirii, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel încălzit, înlocuirea sistemului de iluminat și a celui de încălzire”.

ISU Banat a scos la licitație proiectul tehnic și execuția lucrării, la un preț maxim de 14,6 milioane de lei. Cazarma Pompierilor din Iosefin este inclusă în Lista Monumentelor Istorice / LMI, cu codul TM-II-m-A-06118. Construcția acesteia a început în 1905, după planurile arhitectului Laszlo Szekely.

Turnul va fi readus la starea inițială privind regimul de înălțime

„Complexul se remarcă prin silueta zveltă a turnului de observație, dar și prin ornamentele ce înfățișează recuzită specifică breslei pompierilor. În 1931, în urma unei furtuni puternice, turnul a fost avariat, acesta nemaifiind reconstruit la forma originală, întreg complexul pierzând astfel silueta inițială”, după cum notează cei de la Heritage of Timișoara.

Din 2015, imobilul, unde nu s-au mai făcut investiții majore de foarte mulți ani, este în proprietatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „Obiectivul de investiții propune marcarea şi punerea în valoare a ansamblului arhitectural al clădirilor, redarea caracterului istoric pe de o parte, iar pe de altă parte, reabilitarea tehnică şi funcţională. Elementul principal al ansamblului îl constituie punerea în valoare a turnului, care va fi readus la starea inițială privind regimul de înălțime”, scrie acum în anunțul de licitație

Ofertele pot fi depuse până în 20 septembrie.

About Post Author