Câte doi consilieri personali pentru viceprimarii Timișoarei. Lațcău: Vor avea roluri tehnice

audiențe

Primăria Timișoara

Nu avem încă decât un viceprimar, dar și el, și viitorul său coleg vor putea avea câte doi consilieri personali. S-a votat în plenul CL o modificare de organigramă, astfel încât să se înființeze cabinetele celor doi „vici”.

Consilierii locali au schimbat, marți, într-o ședință care a durat peste trei ore și jumătate, organigrama primăriei și statul de funcții. Este vorba, în principiu, de „înființarea structurilor Cabinet Viceprimar 1 și Cabinet Viceprimar 2, fiecare cu două posturi contractuale de execuție de inspector de specialitate gradul profesional IA (consilier personal al viceprimarului), având caracter determinat, pe perioada mandatului viceprimarului”.

Practic, de acum, nu doar primarul, ci și viceprimarii vor putea avea – și este o premieră astfel – consilieri personali. Vor fi doi de fiecare „vice”. „Este absolut necesar ca să poți conduce o instituție atât de mare ca Primăria Timișoara de o asistență profesională. Consider că amândoi viceprimari au nevoie de acești consilieri personali, altfel e foarte greu să conduci așa cum trebuie. Ruben Lațcău are în subordine Direcția Tehnică și Direcția de Dezvoltare, peste 100 de persoane. Mi se pare normal să primească, așa cum e prevăzut de lege, și instrumentele necesare”, a explicat primarul Dominic Fritz.

„Nu vor membri de partid”

Proiectul a fost votat fără prea mari dileme din partea consilierilor. Totuși, liberalul Simion Moșiu a simțit nevoia să facă o precizare. „Dacă ne aducem aminte în istoria orașului, acești consilieri au fost puși, să zicem, pe criterii politice. Au fost puși niște tineri care în loc să consilieze au fost consiliați și doar au stat pe un post care să-i parașuteze ulterior pe o poziție mult mai înaltă”, a spus acesta. Fostul primar Nicolae Robu i-a avut drept consilieri, printre alții, pe Robert Kristof, Cătălin Iapă sau Ionuț Nasleu.

Nu avem momentan decât un viceprimar, iar viitorii lui consilieri personali vin deja pe CD Loga 1, e drept că în regim de voluntariat până acum. „Niciunul dintre oamenii pe care intenționez să-i angajez ca și consilieri personali nu vor fi membri de partid. Vor fi oameni care vor avea roluri tehnice, fie de suport în relația cu o direcție anume, fie de suport în relația mea cu administrația sau cu cetățenii. (…) Persoanele pe care doresc să le angajez deja lucrează voluntar, au lucrat atât pentru campanie, cât și pentru mine în momentul acesta. Unul va fi pe partea de infrastructură, are peste 20 de ani de experiență și va lucra dedicat pentru elaborarea unui nou PMUD. A doua persoană va avea ca rol partea de politici publice”, a spus Ruben Lațcău.

Primarul Dominic Fritz și-a anunțat patru din cei șase consilieri personali la care îi dă dreptul Codul Administrativ. Este vorba despre Simona Fiț, Rudolf Gräf, Val Mureșan și Loredana Pintea. Salariile lor sunt, în medie, undeva la 3.800 de lei.