Catargul care nu se mai pune în Piața Libertății e cumpărat demult. Cu exact 8.202 euro!

piețe

foto: Piața Libertății, arhivă

Nu se mai pune niciun catarg în Piața Libertății, deși există inclusiv… obiectul în sine! Acesta a fost cumpărat cu puțin peste 8.200 de euro în septembrie, cu o lună înainte să fie aprobat HCL-ul care stabilește amplasamentul! Se caută acum altă zonă.

La sfârșitul lunii octombrie, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și acordul pentru începerea lucrărilor de amplasare a unui catarg uriaș în Piața Libertății. „Valoarea totală a obiectivului de investiții exprimată în lei, cu TVA este de 197.259,09 lei, din care construcții montaj (C+M) în valoare de 93.303,70 lei cu TVA”, scria în proiect. Era vorba de un „stâlp metalic tronconic cu înălțimea de 25 m, alcătuit din 3 segmente tronconice îmbinate între ele prin împănare, având diametrul la bază de 675 mm si la 200 mm la partea superioară”. SF-ul și PT-ul erau făcute, încă din luna iunie, de o firmă din Giroc.

Citește și: Cadou de la Culiță pentru Robu: catarge prin Timișoara. Ultimele două, în fața Catedralei

Operațiunea de montare a catargului a început săptămâna trecută, când au fost scoase mai multe dale în zona cuprinsă între statuia lui Decebal și Casa cu Atlanți. Totul s-a terminat însă la fel de brusc cum a început, după ce o vizită a primarului Nicolae Robu „Nu se mai pune catarg acolo, e nepotrivit. Am fost la fața locului, una este pe hârtie și alta este în realitate. Am fost cu o echipă în Piața Libertății. Uitându-te la tot ce este în jur, nu ai unde să pui acest catarg. Poate se vor supăra confrații noștri militari, dar nu avem unde să-l punem. Nu merge efectiv!”, a declarat edilul. El n-a putut explica însă de ce n-au ajuns la aceeași concluzie și specialiștii plătiți de PMT să facă studiul de fezabilitate.

Catargul era cumpărat înainte de a fi votat HCL-ul cu amplasarea

Și mai interesant este că, în luna septembrie, Primăria Timișoara a cumpărat, prin achiziție directă, un… catarg! Mai exact, este vorba despre un „stâlp BD25 AS H 25m pt steag de 4x6m DWS160km/h vopsit, asistență tehnică la montaj, gavanizare in acord cu to EN ISO 1461, material S355 în concordanță cu EN 10025. Oferta conține placă montaj, bolțuri de ancorare, șablon, sistem de ridicare motorizat, corp stâlp zincat și vopsit, conductor paratrasnet”. Firma Power Electric SRL din București a fost plătită cu exact 38.950 lei, adică 8.2o2,59 euro!

Ce facem cu catargul, dacă tot îl avem? Explică același Nicolae Robu: „Se va pune în altă parte. Nu va fi aruncat în nici într-un caz. Sunt mai multe locații potrivite pentru așa ceva. Piața Libertății ar fi fost un loc foarte bun, din foarte multe considerente. Numai că modul în care este ea echipată la ora actuală, cu stâlpi de iluminat, cu statui, cu copaci, face nepotrivită montarea acolo și a unui catarg. Altminteri, era locul cel mai bun, pentru că acolo desfășurăm o mulțime de evenimente la care era frumos să se vadă în background cu drapelul național”.

About Post Author