Castelul Huniade se deschide un pic după 17 ani. Expo Art Encounters, în Sala de Marmură

După 17 ani se va putea intra din nou în Castelul Huniade, fie și parțial. Va fi deschisă Sala de Marmură, care va fi gazdă, la fel ca alte locuri importante din oraș, pentru Bienala Art Encounters. CJ Timiș vrea să deschidă la vară și curtea interioară. Restul castelului așteaptă vremuri mai bune.
Bienala Art Encounters, My Rhino Is Not a Myth. art science fictions, începe vineri, 19 mai. Bienala propune 61 de artiști din 21 de țări și, timp de opt săptămâni. 23 de spații din Timișoara vor fi activate prin intermediul tururilor ghidate, al programului de mediere, al laboratoarelor de artă și al conferințelor. În plus, Bienala deschide, pentru prima dată după 17 ani, Castelul Huniade.
„În Sala de Marmură a Castelului Huniade vom avea un eveniment din cadrul Bienalei Art Encounters. Va fi un eveniment prin care vom redeschide Sala de Marmură și, deci, Castelul Huniade către vizitatori (…) Zona de nord-vest este consolidată, iar Sala de Marmură necesită minime intervenții, astfel încât să poată să constituie un spațiu expozițional potrivit. În restul clădirii nu va fi permis accesul, publicul va fi direcționat către zona deschisă”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Consolidarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade a început în 2006, dar șantierul a fost oprit de mai multe ori. S-a reînceput lucrul în 2015, iar în vara lui 2019, cu chiu, cu vai, a fost semnat procesul-verbal de recepție. CJ Timiș, care este proprietarul castelului, a plătit în jur de 12 milioane de lei pentru această lucrare.
De ziua județului ar putea fi redeschisă curtea interioară
În luna aprilie 2023, Consiliul Județean Timiș a semnat un contract de aproape 22 milioane de lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C11. Turism și cultură, care vizează Castelul Huniade. Vor fi realizate lucrări precum restaurarea zidurilor și tavanelor, refacerea pardoselilor, restaurarea tâmplăriei și a feroneriei originale, restaurarea fațadei principale și a scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest. Proiectul prevede și realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal.
La vară va fi redeschisă și curtea interioară. Cel puțin acestea sunt planurile celor de la CJ. „Vom mai avea încă un eveniment în curtea castelului, care va fi reamenajată astfel încât să putem ține spectacole sau mici expoziții. Se va întâmpla cam în a doua jumătate a anului, din luna iulie încolo. Poate chiar de ziua județului o să avem un eveniment acolo, în 28 iulie”, a conchis Alin Nica.
Pe lângă banii din PNRR, Castelul Huniade va primi 30 de milioane de lei, nerambursabili, de la Ministerul Dezvoltării, pentru reabilitare seismică. CJ ar putea beneficia, de asemenea, și de 8,5 milioane de euro din programul România – Ungaria. Potrivit documentației realizate de Institutul Național al Patrimoniului, pentru reabilitarea completă a Castelului Huniade e nevoie de 40 de milioane de euro.