Bienala Art Encounters 2023: artă, știință, ficțiune și mit

art encounters

Bienala Art Encounters, unul din cele mai importante evenimente de artă contemporană din România, va avea, în 2023, o ediție specială, desfășurată din mai până în iulie. Ea se va concentra pe relația dintre artă și tehnologie.

Bienala Art Encounters de la Timișoara, ajunsă la ediția cu numărul cinci, se va desfășura, în anul de capitală culturală, în mod cu totul special, pe durata verii. În perioada 19 mai–16 iulie 2023, vor fi expoziții în mai multe spații.

Titlul oficial este „My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions”. „Este o bienală altfel, în sensul că am provocat un curator care, deși e curator de artă, lucrează acum într-un laborator de inteligență artificială într-una dintre cele mai importante universități tehnice din Europa. Vom avea o ediție care se uită la relația dintre artă și tehnologie și cum cele două domenii care poate par așa, antitetice, de fapt fiecare dintre ele lucrează cu construcția unei proiecții a viitorului”, explică Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Curatorul bienalei este elvețianul Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich. El a invitat să facă parte din colectivul curatorial tineri curatori și critici de artă: Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lazar, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu.

Provocări și noutăți

Directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu, spune, la rândul ei, că alegerea rinocerului nu e întâmplătoare: „«Rinocerul meu nu este un mit» este, de fapt, o replică niciodată spusă, niciodată rostită în piesa «Rinocerii», de Eugen Ionescu. La un moment dat, când unul dintre personaje contestă ceea ce vede altul și spune «Rinocerul tău e un mit, o ficțiune, o fantezie, e ceva ce nu există în realitatea». Cred că acest răspuns care nu există în piesă este și o afirmare a crezului tău personal, a faptului că ceea ce tu îți imaginezi poate să fie la fel de real”.

Art Encounters 2023 propune 40 de lucrări existente și 10 lucrări nou-comisionate, un program de mediere și un accent mai puternic pe spațiul public. O noutate este platforma complementară dedicată spațiilor de tip artist-run, ca o recunoaștere a contribuției acestora la ecosistemul cultural și artistic din Timișoara. Este vorba despre Balamuc. Baraka, Avanpost, Lapsus, Nava C2 și Simultan.

Programul de anul viitor va aduce și o altă provocare. „Partea de public va fi un aspect complicat, vor fi foarte multe evenimente și va trebui să convingem și timișoreanul, și vizitatorii orașului că merită să iasă din casă, pentru ceea ce li se propune și asta săptămână de săptămână, nu doar de două – trei ori pe an”, spune Ovidiu Șandor.

Fundația Art Encounters a anunțat și un program dens de evenimente pentru 2023. Acesta include, pe lângă programul permanent al fundației, expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” și retrospectiva „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”.

About Post Author