Cartierul Soarelui din Timișoara e primul fără garaje. După șase ani de demolări, a dispărut și… noroiul

soarelui

„Mai știți vreun garaj nedemolat pe undeva prin Cartierul Soarelui?” Dacă da, anuntați-l pe primar. Acesta a proclamat, pe Facebook, primul cartier din România în care nu mai sunt garaje. I-a luat vreo șase ani să rezolve problema. „Garajiada” se mută în Calea Buziașului.

„Am demolat toate garajele din cartierul Soarelui! Deci, cartierul Soarelui din Timișoara a devenit primul cartier din România liber de garaje! Dacă, totuși, cineva mai știe vreun garaj «scăpat» în acest cartier, este rugat să ne semnaleze adresa printr-un comentariu!

Mulțumesc stimaților mei vecini, locatarii Cartierului Soarelui, pt deschiderea arătată, pt constructivitate, pt spiritul cooperant pt mai binele orașului, pt modernizarea sa, pt saltul său pe un alt nivel de civilizație! Fără așa ceva din partea dânșilor, n-aș fi putut reuși ce-am reușit! Îmi exprim speranța că sunt cu toții mulțumiți de cele peste 2.000 de locuri de parcare civilizate create în locul urâtelor garaje, de aleile pietonale până la intrările în blocuri, de spațiile verzi conexe create -verzi cu adevărat, nu doar pe hârtie!-, de mulțimea de bănci amplasate peste tot. De faptul că în cartier nu mai există noroi, iar praful s-a diminuat extrem de mult!”, a scris, pe Facebook, edilul șef.

Potrivit acestuia, „următorul la rând: Cartierul Calea Buziașului, în baza aceluiași proiect. În paralel și apoi în continuare, vom face aceleași intervenții în toate cartierele orașului”.

Aveți însă răbdare! Primăriei i-a luat aproape șase ani să termine cu garajele din Soarelui. În mai 2018, primarul anunță că „alte 95 de garaje vor fi demolate în Cartierul Soarelui, în perimetrul Str. Aleea Azurului, str. Aștrilor, str. Sirius, str. Orion! Evident, în locul lor vom face o amenajare frumoasă, cum am facut în atâtea și atâtea locuri. În curând, Cartierul Soarelui va ajunge Primul din Timișoara -și poate chiar Primul în România!- fără niciun garaj! Și… au fost în jur de 1.500!”.

În realitate, au fost demolate mult mai puține. Potrivit datelor furnizate de PMT, demolările în zonă s-au derulat astfel:

  • anul 2014 – str. Orion – 45 garaje, str. Uranus și str. Vasile Balmuș – 71 garaje
  • anul 2015 – între str. Mareșan Constantin Prezan și V. Balmuș – 69 garaje
  • anul 2017 – între str. Versului, str. Martir Nicoară Elena și str. Pepinierei – 69 garaje
  • anul 2018 – în careul de blocuri de pe Aleea Sănătății bl. 88 și bl. 89 – 55 garaje, str. Sirius – Arenei – Rachetei – Bd. Sudului – 40 garaje
  • anul 2019 – str. Aștrilor – 14 garaje, str. Sirius – Bd. Sudului – Intrarea Arenei – Uranus – Aleea Cristalului – 117 garaje
    Aleea Azurului – Aștrilor – Sirius – 95 garaje, Mareșal Averescu – Crivaia – Martir Al. Ferkel Șuteu – Martir Dumitru Jugănaru – 44 garaje

În total, vorbim de peste 600 de garaje, demolate până anul trecut în Soarelui. Datele furnizate de PMT spun că „pe terenul Municipiului Timişoara sau pe terenul Statului Român s-au inventariat un număr total de 8.545 garaje, din care fără autorizaţie de construire un număr de 2.605”. Una peste alta, probabil că până acum au fost puse la pământ în jur de 1.000 din acestea.

În orice caz, nu uitați să răspundeți, dacă încă sunteți prieteni pe Facebook, la sondajul primarului. „Mai știți vreun garaj nedemolat pe undeva prin Cartierul Soarelui? Dacă nu, postați «Nu. Ne bucurăm că le-ați desființat pe toate». Dacă da, postați «Da. Este unul / sunt mai multe la adresa…»”.

About Post Author