Căldura nu se scumpește încă la Timișoara. Proiectul a căzut în plenul CL

colterm

CET Centru

Proiectul privind majorarea prețului la gigacalorie, intrat la vot marți, n-a trecut de plen! El n-a obținut decât 13 voturi, deși avea nevoie de 14, iar un amendament propus de primarul Dominic Fritz trecuse. deja Asta nu înseamnă că Executivul PMT nu va pune proiectul din nou pe ordinea de zi.

Proiectul privind majorarea prețului la gigacalorie, retras din plenul CL deja de două ori, a intrat la vot marți seară. El a apărut pe ordinea de zi suplimentară și a fost pus în dezbaterea aleșilor locali spre finele ședinței.

„Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare Colterm. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA. (…) Modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, scrie în documentația publicată de câteva săptămâni pe site-ul PMT. Subvenția urma să rămână tot 207,27 lei/MWh. Altfel spus, cei racordați la Colterm ar fi urmat să plătească 644 lei, în loc de 208 lei

Propunerea lui Fritz

„Acest preț este calculat după un calcul foarte clar de la ANRE (…) Acest calcul este corect. Dincolo de orice calcul, vreau să subliniez că noi știm exact câți bani plătim. Nici măcar acest calcul nu reflectă creșterile de preț la gaz din aceste săptămâni. (…) Contractul pe care l-am încheiat la gaz este în jur de 700 lei / MWh, iar acum câteva săptămâni, când am primit bani de la guvern, era în jur de 500 lei / MWh. Acesta este motivul pentru care ați votat încă 5 milioane pentru Colterm. Nici măcar cele 54 de milioane de la guvern, care erau gândite pentru noiembrie și decembrie, nu ne ajung”, le-a spus primarul Dominic Fritz consilierilor locali.

Acesta susține că în niciun caz prețul de producție de la Timișoara nu este cel mai mare din țară, așa cum afirmase anterior liberalul Dan Diaconu. Primarul a formulat însă un amendament care ar fi crescut subvenția și, deci, ar fi ușurat povara abonaților Colterm.

„644 lei / MWh ar trebui să plătească abonații Colterm. Eu sunt absolut de acord că această triplare nu este deloc fezabilă și propunerea mea este să stabilim prețul pe MW /h la 416 lei. O să vedeți, domnule Diaconu, nu suntem la topul orașelor. (…) Există niște reguli în privința schemei de ajutor de stat, unde există acest plafon anual de 15 milioane de euro, pe care putem să-l dăm pentru subvenție. În acest an am sărit de acest plafon. Notificăm Comisia Europeană că am sărit de această sumă. CE va stabili dacă am dat ilegal ajutor de stat pe care trebuie să-l cerem înapoi de la Colterm sau dacă este în regulă. Eu sper că, tocmai pentru că trăim o criză energetică fără precedent în Europa, aceste plafoane să fie adaptate în următoarele luni. De aceea vă propun un amendament în care notăm foarte specific că va trebui să ne conformăm dispozițiilor legale în materie de ajutor de stat”, a explicat Fritz.

N-a adunat decât 13 voturi!

„Noi putem să ne asumăm o subvenție de 435 de lei, doar că probabil vom ating pe parcursul anului viitor, același plafon din nou. În funcție de răspunsul CE, vom afla dacă putem în continuare să dăm acești bani (…) Trebuie să subvenționăm în limitele legale prețul la gigacalorie. Mi-aș dori să nu trebuiască să votăm acest HCL (…)
Aș vrea să vă propun acest amendament care, pe de o parte, stabilește prețul pentru MW / h la 416,25 lei, începând cu 1 ianuarie 2022. (…) În al doilea rând vă propun o subvenție de 435 lei MW / h, dar să includem în HCL că suma anuală nu va depăși plafonul de 15 milioane de euro. În funcție de cum se va dezvolta legislațis și de răspunsul pe care îl primim pentru anul 2021 de la CE”, a continuat edilul șef.

A urmat o nouă „rundă” de replici tăioase, care i-au avut drept protagoniști pe Roxana Iliescu, Dan Diaconu și Ruben Lațcău.

„La nivelul anului 2021, din calculele făcute la Colterm și transmise primăriei, era evident că ne costă mai puțin arderea cărbunelui decât gazul. Prețul de acum este determinat de degringolada din acest an de la Colterm. De aceea avem acest preț, nu avem cum să avem dubii (…) Nu aveam cum să venim cu o propunere sub acest preț. Dar cât din acest preț trebuie să suporte timișorenii?”, a afirmat Roxana Iliescu.

„Rămânem campioni la prețul pe care trebui să-l plătească populația. (…) Suntem printre puținele orașe care au posibilitatea de a arde cărbune. Că nu-l avem e altă discuție. Acest preț este calculat cu 50% CET Centru, 50% CET Sud, în condițiile în care aceste luni de iarnă s-a lucrat preponderent cu CET Sud. CET Sud are un preț de producție de 280 și ceva de lei. Nu puteți să-l amestecați cu un preț de producție dus spre 1.000 de lei în CET Centru. (…) Acest calcul înseamnă finalul sistemului centralizat de încălzire. În primăvară nu veți mai avea abonați. Putem să ne uităm la debranșările pe care le veți avea din martie până în iunie. Nu veți mai avea cui să livrați”, a spus Diaconu.

Doar 18 consilieri au votat

„Dacă noi funcționăm în ianuarie numai cu CET Sud pe cărbune, costurile ar fi de circa 20 de milioane de lei ca să susținem o lună de iarnă, iar la gaz ar fi de 30 milioane de lei, poate mai mult (…) Costul la gaz, pe zi, dacă funcționăm cu cele trei cazane de la CET Sud, este de un milion de lei”, a afirmat Ruben Lațcău. Acesta susține și că, în acest moment, Colterm livrează agent termic aproape în parametrii normali, cu aproximativ un grad și jumătate mai puțin decât normativul permis de lege.

S-a trecut la vot, în prima fază la amendamentul propus de primarul Dominic Fritz, apoi proiectul în integralitate. Părea că „mașina de vot” a USR, cu sprijinul lui Raul Ambruș, va merge, din nou, ca unsă. Amendamentul a trecut cu 14 voturi pentru, cinci împotrivă și o abținere. Proiectul în sine a căzut însă!

Președintele de ședință, liberalul Cosmin Tabără, a vrut să treacă mai departe, dar Dan Diaconu a întrebat care a fost rezultatul. A fost anunțat rezultatul din nou: au votat 18 consilieri, din care 13 pentru și cinci împotrivă! Cine a lipsit din majoritate nu e clar. Așa că se va încerca din nou. Plenul de marți seară a durat 3 ore și 40 de minute, iar proiectul cu gigacaloria s-a votat spre final. A fost al cincilea pe ordinea de zi. La al șaselea proiect au votat 21 de consilieri.

About Post Author