Gigacaloria n-a intrat nici a doua oară în plen. Fritz așteaptă răspuns de la guvern

colterm

Nici a doua oară proiectul cu mărirea prețului la gigacalorie n-a ajuns la vot. Primarul Dominic Fritz l-a retras, pentru că sunt prea multe necunoscute în calculele făcute. Printre ele, banii pe care îi va aloca guvernul pentru căldură. Nu se știe nici câți sunt, nici când ar putea veni.

Proiectul privind majorarea prețului la gigacalorie a fost retras de pe ordinea de zi a plenului CL a doua oară în nouă zile. Între timp, a avut loc și un simulacru de dezbatere publică, la care a participat doar președintele FALT, Petru Olariu. În urma acesteia, proiectul nu a suferit nicio modificare.

„Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare Colterm. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA (…) Modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, scrie în documentația publicată pe site-ul PMT.

Subvenția urma să rămână tot 207,27 lei/MWh. Altfel spus, cei racordați la Colterm ar fi urmat să plătească 644 lei, în loc de 208 lei.

„Vrem să clarificăm în aceste zile”

Liberalii au anunțat, joi, că vor vota o majorare de 20,7%, iar PSD și Pro România au transmis că nu vor susține nicio creștere. Peste toate acestea s-au suprapus discuțiile nefinalizate cu guvernul, căruia Asociația Municipiilor din România i-a solicitat aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru sistemele de termoficare. Bucureștiul și Timișoara au cerut, împreună, peste 600 de milioane de lei.

În aceste condiții, primarul Dominic Fritz a anunțat că retrage proiectul. La fel cum a făcut în plenul de marțea trecută. Atunci, motivul a fost lipsa unei dezbateri publice. Acum, sunt prea multe necunoscute.

„O să retrag proiectul cu gigacaloria, deși este urgent. A intrat după dezbaterea publică FALT, au mai făcut o adresă scrisă cu o listă lungă de întrebări, vreau să dăm șansa Colterm să răspundă la toate în scris, ca să clarificăm totul. Au mai fost și niște discuții cu AMR și cu felul în care guvernul va finanța din bugetul de stat termia în iarna asta. A fost votată și legea plafonării care prevede o parte de subvenționare direct către UAT-uri, pentru termie (…) Îl retrag ca să putem răspunde la toate întrebările și să clarificăm în aceste zile”, a explicat Fritz.

„Știu câți bani încerc să strâng prin toate sertarele”

Cert este un lucru: prețul gigacaloriei trebuie să crească. Doar că nu se știe cât și cum va fi făcut calculul.

„O să vin în următoarele zile ori cu exact acest HCL, ori cu o variantă ușor modificată, în funcție de cum parcurg discuțiile și cu Ministerul Finanțelor. Așa sau așa, mesajul meu este că o majorare a tarifului va fi rămâne necesară (…) Rămâne inclusiv din punct de vedere legal o parte din problemă, că subvenția este reglementată. Consiliul Concurenței ne spune foarte clar care este subvenția pe care putem s-o plătim, 15 milioane de euro pe an. Va rămâne întrebarea dacă nu plătește populația, dacă nu putem să plătim noi, cel puțin pe subvenție… O discuție este plata prin pierderi tehnologice, rețeaua fiind a noastră, cine acoperă restul și tocmai asta este acum discuția cu guvernul”, a mai spus primarul Timișoarei.

Potrivit lui Fritz, Colterm va trebui să răspundă la toate întrebările venite pe marginea acestui proiect.

„Nu am nevoie de o metodologie ca să văd ce ne costă Colterm. Știu câți bani intră în fiecare zi la Colterm prin încasările lor de la populație și câți bani încerc să strâng prin toate sertarele în contul primăriei, ca să putem plăti facturile zilnice (…) Retragerea de pe ordinea de zi nu este o mișcare tactică, ci vreau să dau Colterm o șansă să răspundă la toate întrebările”, a conchis acesta.

Contract de gaz e până săptămâna viitoare

Nu se știe însă când va veni un răspuns de la guvern, deși situația este critică. Fritz i-a prevenit pe consilierii locali: „judecând după cum se dezvoltă situația în această iarnă, nu vreau să bag mâna în foc, s-ar putea să trebuiască să luăm niște decizii fără să știm toată imaginea”.

Timișorenii racordați la Colterm au stat trei zile fără apă caldă și căldură săptămâna trecută. Societatea de termoficare a rămas fără contract pentru furnizarea de gaz, așa că n-a putut arde nici cărbune. Există acum un contract care a fost prelungit până în 10 noiembrie. Consilierii locali au votat și o rectificare bugetară de 15 milioane de lei, tot pentru Colterm. Banii sunt jumătate din suma pe care a anunțat-o primarul Dominic Fritz ca fiind necesară doar pentru luna noiembrie.

About Post Author