Călătorie în tuneluri. Cum se lucrează pe bucata lipsă din A1 Margina – Holdea / VIDEO

Foto: Captură de ecran Răducu P. Drum
Se lucrează la forarea primului tunel de pe bucata lipsă din A1. În total, este vorba despre 2,13 kilometri de tunel, cu două galerii unidirecționale .
Lotul Margina – Holdea este bucata care lipsește din Autostrada A1, pentru a se putea merge „șnur” de la Sibiu până la granița cu Ungaria.
Contractul a fost semnat în octombrie 2022, cu asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. SA & PE Construct S.R.L. – Euro-Asfalt d.o.o, pentru suma de 1,82 miliarde de lei, fără TVA.
Tronsonul care a mai rămas de executat are o lungime de 9,13 km, din care 2,13 km tuneluri forate. În acest moment, pentru că autostrada nu e completă, șoferii trebuie să meargă pe DN68A, care e întotdeauna aglomerat și, din cauza traficului intens, are nevoie în permanență de reparații.
Totul trebuie să fie gata într-un an și opt luni
Bosniecii de la EuroAsfalt au început lucrul la primul dintre cele două tuneluri, după ce anul trecut au fost realizate portalurile. Tunelurile „pentru urși” asigură păstrarea la suprafață a culoarelor de tranzit pentru mamiferele mari.
Vor fi două tuneluri, care vor fi executate parțial prin metoda NATM și parțial cut&cover. NATM – noua metodă austriacă- are la bază două operații: torcretarea și bulonarea. Torcretarea este o operațiune prin care, cu ajutorul unor aparate speciale, se împroașcă beton la presiune mare pe pereții tunelului. Prin bulonare sunt ancorate straturile de pământ sau roci mai slabe din jurul galeriilor și tunelurilor.

Finanțarea acestui șantier este asigurată prin PNRR. Lucrările trebuie finalizate până în decembrie 2026. E discutabil dacă acest lucru este realist, părerile fiind împărțite.