Buna Vestire, ziua în care e bine să nu te cerți cu nimeni

buna vestire

E Buna Vestire, ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte un fiu. De Blagoveștenie nu e voie să te cerți cu nimeni.

Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului pentru prima dată pe când aceasta avea 12 ani. Camera în care ea se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „Tu vei naşte pe fiul Meu!”. Doi ani mai târziu, potrivit Legii Vechi, Maria ar fi trebuit să se întoarcă acasă de la templu, însă părinții ei muriseră. Arhiereii sfântului lăcaş i-au spus acesteia că trebuie să se căsătorească, iar Fecioara Maria le-a amintit că ea a fost dăruită lui Dumnezeu de părinţi.

Pentru a afla cine va avea grijă de Maria, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfânt 12 bărbaţi cuvioşi, printre care se număra şi Iosif. Le-a dat câte un toiag şi le-a spus: „Al cui toiag va înverzi până mâine, acela va avea grijă de Fecioara Maria”.

Toiegele au fost lăsate în altar. În ziua următoare, toiagul lui Iosif înverzise. Minunea i-a făcut pe arhiereii templului s-o logodească pe Fecioara Maria cu Iosif. Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil. Acesta i-a spus „Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi numele lui va fi Iisus”.

Tradiții de Buna Vestire

Buna Vestire, sărbătorită în 25 martie, trebuie întâmpinată cu veselie și bani în buzunare. Conform tradiției, femeile fac un foc mare în curtea casei şi pun pe pragul uşii pâine, sare şi apă, ca să se încălzească, să bea şi să mănânce îngerii. E mare păcat ca în această zi gospodinele să spele rufe, să ţeasă la război, iar gospodarii să lucreze la câmp.

Printre datini se numără și aceea de a avea bani, în special monede, în buzunare. Nu se iese din casă cu stomacul gol și nu trebuie să se simtă senzaţia de foame. Nu se pun ouă sub cloșcă. Tot în această zi, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul.

Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu cei din jurul nostru. Cine se ceartă pe 25 martie va avea necazuri tot anul. De Blagoveştenie este bine să mâncăm pește, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi.

About Post Author