Buget participativ: 117 proiecte, urmează să fie validate cele care vor ajunge în faza de vot

buget participativ

sursa foto: E-Governance Academy

Primăria Timișoara a tras linie în prima etapă a Bugetării Participative. Au fost înregistrate 117 proiecte, cam tot atâta câte au fost depuse și anul trecut. Alocarea a 1,2 milioane de lei pentru cartierele considerate dezavantajate a atras doar 17 propuneri.

Programul de bugetare participativă „Timișoara decide”, derulat de primărie, a atras 117 proiecte. Dintre acestea, doar 17 fac parte din campania-pilot destinată cartierelor Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz, celelalte fiind proiecte pentru întregul oraș.

„Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și anul acesta în viața comunității și au venit cu propuneri de proiecte care îmbunătățesc viața orașului. Nu putem dezvolta Timișoara fără acest dialog permanent cu timișorenii: fiecare știe cel mai bine ce lipsește cartierului lui și orașului sau cum putem să inovăm în spațiul public. Nu e vorba doar despre creativitatea celor care au venit cu proiecte, ci este și despre asumarea responsabilității împărțirii bugetului local”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Unii timișoreni au depus mai multe propuneri. Cele 117 înregistrate la PMT vin din partea a 87 de oameni. Nouă inițiatori au propus proiecte și la prima ediție a campaniei de buget participativ, revenind anul acesta cu aceleași propuneri, dar și cu unele noi.

Se va vota pe durata lunii iunie

Următoarea etapă constă în analiza tehnică, juridică și financiară a eligibilității tuturor proiectelor depuse. Se ocupă de asta Comisia de buget participativ și aparatul de specialitate al primăriei. Perioada de analiză este programată să se deruleze până în 22 mai, dar este posibil ca acest termen să se prelungească, având în vedere numărul mare de proiecte depuse. După comunicarea rezultatelor, cei nemulțumiți pot depune contestație, în perioada 24-31 mai.

Procesul de votare pentru lista finală de proiecte eligibile se va desfășura în intervalul 1 iunie – 2 iulie. Proiectele câștigătoare, maximum 15, vor fi desemnate în urma votului timișorenilor, apoi vor fi incluse în bugetul local.

Noutatea ediției din acest an este că, din bugetul total de 4,2 milioane lei alocată bugetului participativ, 1,2 milioane de lei vor fi direcționați către campania dedicată cartierelor (proiect pilot). Anul trecut au fost depuse 113 proiecte, din care au ajuns la vot 52. Până acum, au fost puse în practică mai puțin de cinci.

About Post Author