Bucata lipsă din A1 așteaptă o decizie a instanței. Încă nu se poate merge mai departe cu licitația

CNAIR

Licitația pentru bucata lipsă din autostrada A1 a ajuns în instanță. Procedura restrânsă la care a apelat CNAIR a fost contestată și nu se poate merge mai departe. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că este o chestiune de zile până se va ști ce urmează.

Șase din cele nouă candidaturi depuse, până în luna mai, la CNAIR pentru contractul de „proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Secțiunea E și finalizare Sectiunea D” au fost selectate pentru etapa a doua a licitației. Ofertele tehnice și financiare sunt așteptate până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

lucrurile sunt însă blocate în acest moment. „Procedura de achiziție a fost una cu preselecție, sunt șase companii care trebuie să ia parte la o nouă licitație. A fost contestat rezultatul primei proceduri. Au fost 131 de solicitări de clarificări pe acest proiect. Ultimele au fost depuse în 11 ianuarie 2022, estimez că toate fi oferite până în data de 26 ianuarie. Va fi termenul la instanță pentru proces. Când avem o soluție intrăm în etapele celelalte. Mi-aș dori să le derulăm rapid și să intrăm în execuție. E o chestiune de zile pentru a avea soluția pe această contestație”, a declarat, vineri, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În această „finală” sunt asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cegiz Insaat Sanayi Ve Tikaret AS (Turcia), asocierea SC Alsim Alrako Sanayi Tesisleri ve Ticaret AȘ – Makyol Insaat Sanayi Turism Ve Ticaret SA (Turcia), asocierea Kolin Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (Turcia), Strabag SRL (România), asocierea Impresa Pizzarotti & CSpA – Pizzarotti SA – Retter Project Management SRL (Italia – România) și asocierea Terna SA – Intracom Constructions Societe Anonyme Technical and Steel Constructions (Intrakat) (Grecia)

Valoarea estimată a contractului este de 1,62 miliarde de lei, cu TVA, adică aproape 330 milioane de euro. Este vorba despre o bucată de șosea de 9,13 kilometri, din care 2,13 km, de tunel. Termenul de finalizare prevăzut este 10 luni proiectare și 28 de luni execuție.