Boboteaza, ziua în care sunt sfințite apele

boboteaza

foto: Arhivă

Boboteaza, celebrată în fiecare an în a șasea zi a lunii ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Crăciunului și Anului Nou. Se sfințesc apele, se fac şi se prind farmecele şi descântecele și se fac preziceri despre noul an.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru ortodocşi, cât şi pentru catolici. Ea face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi ne reamintește cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică.

Catolicii celebrează, pe 6 ianuarie, Epifania, anunțarea nașterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus în dar aur, smirnă și tămâie.

Iisus a venit din Galileea la râul Iordan unde era Ioan Botezătorul, cerând să fie și el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuință să fiu botezat de tine și tu vii la mine” (Matei 3, 14), iar la răspunsul lui Iisus că așa se cuvine, a fost botezat în cele din urmă de către Ioan. Boboteaza este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul său.

Tradiții din popor

În ziua de Bobotează, după liturghie, preotul și enoriașii fac o procesiune spre un lac, râu sau izvor, pentru slujba Sfințirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii și pădurarii satului împușcau peste ape, pentru a alunga duhurile necurate. Dacă este frig, se pregătește o cruce de gheață, pentru a marca locul slujbei. La sfârșitul acesteia, preotul aruncă în apă o cruce, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar dacă este ger. Cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul. Se crede că în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfințite.

Peste obiceiurile de sfințire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus multe practici păgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor și a vitelor, pentru alungarea duhurilor rele, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoțite de tot felul de strigături. Toate acestea au un rol de curățire și de îndepărtare a răului.

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, liturghia va fi oficiată, de la ora 9,30, de mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan. Apoi va fi sfințită apa, iar agheasma mare, în jur de 5.000 litri, va fi împărțită credincioșilor la intrările laterale ale catedralei.

About Post Author