Boboteaza, ziua în care se sfințesc apele

boboteaza

Boboteaza, celebrată în a șasea zi a lunii ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Crăciunului și Anului Nou. În această zi se sfințesc apele și se împarte Agheasma Mare. În unele zone se fac farmece și preziceri despre noul an.

Boboteaza le reamintește creedincioșilor cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. Sărbătoarea este cunoscută atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Romano-Catolică. Catolicii celebrează în 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunțarea nașterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus în dar aur, smirnă și tămâie.

Boboteaza (6 ianuarie) și Sf. Ioan (7 ianuarie) aproape că formează una și aceeași sărbătoare. Preotul sfințește casele, iar oamenii țin post negru până ce vine preotul și beau din apa sfințită. În ziua de Bobotează, după liturghie, preotul și enoriașii fac o procesiune spre un lac, râu sau izvor, pentru slujba Sfințirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii și pădurarii satului împușcau peste ape, pentru a alunga duhurile necurate. Dacă este frig, se pregătește o cruce de gheață, pentru a marca locul slujbei. La sfârșitul acesteia, preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă s-o scoată. Cel care reușește va avea noroc tot anul.Se crede că în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfințite.

Boboteaza, între tradiții creștine și superstiții

În tradiția populară românească, Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării naturii, mai ales a apelor, de forțele răului. Acum se prevestește cum va fi vremea în noul an sau cum va fi recolta. Peste obiceiurile creștine s-au suprapus multe practici păgâne: afumarea grajdurilor și a vitelor, pentru alungarea duhurilor rele, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoțite de tot felul de strigături. Toate acestea au un rol de curățire și de îndepărtare a răului.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh. Apa sfinţită în această zi nu se strică niciodată. La Catedrala Mitropolitană din Timișoara vor fi pregătiți, și în acest an, peste 4.000 de litri de agheasmă.