Bienala Art Encounters: două luni despre artă, știință și tehnologie. Și-un rinocer

bienala art encounters

Bienala Art Encounters începe oficial la finele acestei săptămâni și va „cuceri” tot orașul. Sunt o mulțime de spații care vor deveni gazde al expozițiilor. Vor fi două incluse în premieră în bienală, dar și un tramvai special.

Bienala Art Encounters se desfășoară sub titlul „My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions”, fiind curatoriată de elvețianul Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich. Notz este secondat de o echipă din care fac parte Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu.

Bienala alătură arta și tehnologia și vrea ca, în 2023, să găsească un public nou, dar și să atragă atenția asupra unui fenomen tot mai prezent în viețile noastre. „Sperăm că este un subiect care să încurajeze și oamenii care poate de obicei nu vin la o bienală de artă contemporană să încerce marea cu degetul și să aibă curajul să vină să vadă despre ce e vorba. În fond, arta și știința prezintă fiecare o anumită versiune de narațiune asupra lumii și credem că este foarte interesant să ne uităm la lucrurile astea. O să vedeți în bienală o serie de artiști care folosesc tehnologia ca mijloc de exprimare artistic. Alți artiști ridică întrebări legate de această relație a omului și în istorie, și astăzi cu tehnologia, o relație care aduce și lucruri bune, aduce însă și lucruri rele”, spune Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Două povești diferite, același personaj

Rinocerul, ca figură centrală, spun o poveste cu tâlc și rădăcini în spații și timpuri diferite.

„Titlul bienalei a pornit de la două povești interesante. Una apropo de gravura lui Dürer cu un rinocer, care a funcționat pentru foarte mult timp ca reprezentarea cea mai fidelă a animalului real, dar Dürer de fapt n-a văzut niciodată un rinocer. Așadar, povestea asta ne spune foarte multe lucruri despre îmbinarea dintre ficțiune și realitate atunci când vorbim despre artă și despre poveștile care se nasc de aici (…) Al doilea fir pornește de la «Rinocerii» lui Eugen Ionesco, o piesă care credem noi că e încă de mare actualitate, vorbind despre regimurile totalitare, despre conformismul social și toate lucrurile cu care ne confruntăm și astăzi. Titlul reprezintă replica nedată niciodată în piesa lui Eugen Ionesco, în momentul în care unui personaj i se spune «rinocerul tău este un mit». Așadar, răspunsul e «rinocerul meu nu este un mit». Rinocerul poate însemna, de fapt, toate credințele mele, care nu sunt poate doar ale mele, ci și credințele unei comunități, ideile pe baza cărora ne construim poziția în societatea de astăzi”, explică Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

Art Encounters înseamnă lucrări semnate de 61 de artiști din peste 20 de țări, unele dintre acestea fiind special concepute pentru acest eveniment. Există un program de mediere extins, iar noutatea este este platforma complementară dedicată spațiilor de tip artist-run, ca o recunoaștere a contribuției acestora la ecosistemul cultural din Timișoarei. Este vorba despre Balamuc. Baraka, Avanpost, Lapsus, Nava C2 și Simultan.

Noutăți absolute

Bienala Art Encounters va redeschide, fie și parțial, Castelul Huniade, închis pentru public de 17 ani, iar Sala de Marmură va primi din nou oaspeți. Cu această ocazie va fi inaugurat și un spațiu expozițional la Centrul Cultural Faber, într-o fostă hală de lacuri și vopsele.

La Timișoara va circula și un tramvai în care te poți simți ca într-un film de Luis Bunuel. El va găzdui „Black Cloud”, o faimoasă instalație creată de artistul mexican Carlos Amorales, care adună la un loc peste 30.000 de fluturi de hârtie.

Bienala Art Encounters începe oficial vineri, 19 mai, și se va încheia spre finele lunii iulie.

About Post Author