Biblioteca UPT a împlinit 102 ani. Mesaje din trecut, în prezent, pentru viitor / FOTO

biblioteca upt

Arhivă: Lanțul uman de 1.000 de studenți care au transferat simbolic ultimele 100 de volume din vechiul sediu al bibliotecii

Un milion de volume, peste 10 km de documente la raft, peste 1.000 de utilizatori, în medie, pe zi. Așa arătă, foarte pe scurt, astăzi, Biblioteca UPT, care tocmai a împlinit frumoasa vârstă de 102 ani. Cititorii au fost invitați să-și spună gândurile, într-un happening inedit.

„Mesaje din trecut, în prezent, pentru viitor” este tema sub care s-a desfășurat aniversarea a 102 de la prima atestare documentară a Bibliotecii Universității Politehnica. Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii, Eustaţiu Pandele, înregistra, în 15 martie 1921, prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii: „Beton Arme. Abaques Pratiques pour l’Etablissement des Hourdis et des Poteaux”, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920.

Studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT, coordonați de Cristina Povian, au realizat o instalație care se întinde pe toate cele patru niveluri ale bibliotecii, care duce cu gândul la continuitate, la legătura dintre trecut, prezent și viitor, dar și la paginile care așteaptă să fie scrise.

Directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, a rememorat principalele repere din istoria de 102 ani instituției, care este azi cea mai modernă bibliotecă universitară din țară. Din partea utilizatorilor a vorbit Paul Stiegelbauer, reprezentantul studenților în Senatul UPT, Momentul aniversar a fost completat cu un recital muzical susținut de Sebastian Covaci (la pian) și Alexandru Ticula (voce).

Puțină istorie

Activitatea bibliotecii Școlii Politehnice a început în clădirea şcolii primare de pe strada Telbisz. În 1947, colecţiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului. A urmat o perioadă de 16 ani în care, pe lângă bibliotecar, apare menţionat şi un custode de sală, ceea ce demonstrează creşterea numărului de publicaţii şi de cititori.

Din noiembrie 2014, Biblioteca UPT are un nou sediu, într-o clădire ultramodernă apreciată ca fiind cea mai modernă bibliotecă universitară din țară. Deschiderea oficială a fost marcată printr-un lanț uman format din peste 1.000 de studenți. De la vechea bibliotecă până la noua bibliotecă, studenții au transmis din mâna în mână ultimele 100 de cărți.

Biblioteca Universității Politehnica este mai mult decât un simplu spațiu de lectură. Aici au loc proiecții de filme, seri muzicale, expoziții, festivități, acordãri de premii, lansări de carte. Ca o curiozitate, există aici o sală de lectură cu 100 de locuri deschisă non-stop, unică în țară, care a fost folosită chiar și în zilele de Crăciun și Anul Nou.

About Post Author