Bastionul Theresia: între Recenzia de Aur de la Google și cine și unde dă cu mătura

Bastionul Theresia

Bastionul Theresia, partea deținută de CJ Timiș, pare să fi reușit să se apropie de localnici și turiști. După ce, ani la rând, a fost un loc arătos, dar fără prea mulți vizitatori, în 2023 a primit Recenzia de Aur din partea Google. Și, inevitabil, a devenit motiv de… bătut obrazul vecinilor.

Google a anunțat, în această săptămână, câștigătorii celei de-a treia ediții a Recenziei de Aur. Este vorba despre un proiect anual prin care premiază cele mai apreciate locuri de pe Google Maps. Pentru ediția 2023, Google a premiat cu Recenzia de Aur castele și cetăți din fiecare regiune a țării.

„Pentru analiză, Google a selectat locațiile cu un profil verificat și actualizat în Google Profilul Companiei, din categoriile castele, palate, cetăți și fortărețe. Câștigătorul din fiecare regiune istorică a României a fost locația cea mai apreciată din aceste categorii, respectiv cea care a avut cel mai mare număr de recenzii pe Google Maps în regiunea sa și un rating de peste 4,5 stele. Selecția celor nouă câștigători a fost făcută în urma datelor disponibile pe Google Maps la momentul analizei, în luna mai 2023”, sună anunțul oficial.

Cine a luat „bulina” de la Google

Criteriile de selecție au fost, așadar, un minim de 1.000 de recenzii și un rating de cel puțin 4,5 stele primite din partea vizitatorilor.

Câștigătorii din acest an sunt:

  • Maramureș – Castelul Karolyi, Carei
  • Crișana – Cetatea Oradea, Oradea
  • Banat – Bastionul Maria Theresia, Timișoara
  • Oltenia – Cetatea Medievală a Severinului, Drobeta Turnu Severin
  • Muntenia – Castelul Peleș, Sinaia
  • Dobrogea – Cetatea Medievală Enisala, Enisala
  • Moldova – Palatul Culturii, Iași
  • Bucovina – Cetatea de Scaun a Sucevei, Suceava
  • Transilvania – Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Doi proprietari

Bastionul Theresia este împărțit, din punct de vedere al proprietății, între Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara, cu cea mai mare parte în dreptul primei instituții. În urmă cu un an și jumătate, PMT a cedat dreptul de administrare pentru partea sa către Centrul de Proiecte. Procedurile birocratice s-au finalizat abia în septembrie 2022, când CdP estima că este nevoie de lucrări în valoare de circa 100.000 de euro, pentru a face folosibile spațiile.

A fost însă mai mult de atât, iar contractul pentru lucrări a fost împărțit în două: interior și exterior. Asta, pentru a putea fi dat, prin încredințare directă, pentru e sumă totală de aproape 750.000 d lei către o firmă din Sânandrei înființată în 2018 și a cărei cifră de afaceri în perioada 2020 – 2021 depășește cu doar vreo 90.000 de lei suma încasată dintr-un singur contract de la Centrul de Proiecte.

CJ a sărit cu mătura, bătând obrazul PMT

La finele acestei săptămâni au apărut imagini cu gunoi lăsat „la stradă” pe partea de bastion administrată de Centrul de Proiecte. Repede-repede, cei de la CJ s-au apucat de strâns deșeurile și de bătut obrazul PMT. „Am curățat noi mizeria și pasărea moartă de pe partea de Bastion a Primăriei Timișoara. Bastionul Theresia tocmai a primit Recenzia de Aur din partea Google, un premiu important pentru Consiliul Județean Timiș, de care eu sunt mândru, așa că facem orice efort să păstrăm standardele. Dacă e nevoie și dacă Primăria nu înțelege să-și curețe pasajele, le vom igieniza și pe acelea, căci am înțeles că se face frumos și curat doar dacă facem noi”, a notat, pe Facebook, președintele CJ, Alin Nica.

Că PMT promite de ani bun că se va ocupa măcar de înlocuirea dalelor sparte și mișcate din locul lor de pe partea sa de bastion stim. Povestea e aceeași încă de pe vremea adminstrației Robu, care n-a mișcat un deget pentru a face vreo reparație. Și oricum dăduse spațiile către casa de cultură, care n-a organizat niciodată nimic acolo. Că administrația Fritz se spală și ea pe mâini, spunând ca a dat clădirea în administrarea Centrului de Proiecte, știm și asta.

Că de Anul Nou, pentru CJ Timiș partea aceea de bastion – da, a primăriei – a arătat îndeajuns de bine pentru a organiza petrecerea de Revelion iarăși știm.

O parte e încă, teoretic, în șantier

Bastionul Theresia a fost reabilitat în perioada 2008 – 2010, printr-un proiect finanțat cu bani europeni. Întreaga lucrare a costat în jur de 10 milioane de euro, constructorul fiind consorţiul J.V. Bennert GmbH – Prowa Contracting and Consulting GmbH.

CJ a finalizat, vara trecută, diverse intervenții la pavajul de piatră naturală, la platformele pietonale din lemn și la tencuieli. Acestea au costat în jur de 1,7 milioane de lei și sunt cele mai importante din ultimii 12 ani.

În octombrie 2022, Muzeul Național al Banatului a atribuit contractul pentru reabilitarea Corpului E, fosta cafenea din curtea bastionului, la un preț de aproximativ 3,6 milioane de lei, cu TVA. Termenul de execuție era, conform contractului, nouă luni de la data emiterii ordinului de începere. Când a fost acesta emis și dacă e gata șantierul sunt întrebări, să zicem, retorice.

Una peste alta, avem, în centrul Timișoarei, un spațiu care ar trebui să fie mereu plin de viață și de eveniment. Ce avem, în schimb? Câteva localuri care, în sfârșit, cel puțin acum, pare că și-au găsit locul potrivit și clienții, un centru info, câteva spații expoziționale și… multe orgolii.

About Post Author