Bastionul Theresia, iar motiv de ceartă în plenul CJ. Din cauza tarifelor de închiriere

Bastionul Theresia

Consilierii județeni s-au certat din nou pe tema Bastionului Theresia. Mai exact, pe tarifele de închiriere. Asta, după ce, în septembrie, au respins propunerea executivului. Cea mai mare critică adusă administrației este aceea că spațiile sunt mai mereu goale.

În septembrie, consilierii județeni au respins propunerea executivului, de scoatere la licitație pentru închiriere a unor spații din Bastionul Theresia, la tarife care porneau de la 36 lei/mp/lună. În plenul de miercuri, proiectul a reapărut pe ordinea de zi, cu prețuri de la 42,2 lei + TVA. Consilierii din opoziție au susținut, din nou, că în bastion nu se prea întâmplă nimic și că turiștii nu prea trec pe acolo.

„În 2020 am găsit acolo depozite (…), zone în paragină, nici măcar o corelare strategică între ceea ce se face prin instituțiile noastre de cultură acolo și ceea ce își doresc oamenii efectiv să se întâmple în această zonă ultracentrală (…) În toate capitalele europene care se respectă, cu atât mai mult cele culturale, accesul la cultură nu se face doar prin simpla trântire a pereți a unor tablouri sau prin punerea unei scene în mijlocul unei piețe, fără nimic în jur. Cultura este strâns legată de industria ospitalității, de serviciile care se pun la dispoziție.

Prin strategia noastră de revitalizare a Bastionului am creat acolo noi spații expoziționale, am desființat acele depozite și birouri (…) Pe noi ne interesează în primul rând să avem o licitație de succes (…) Prețul, dacă îl ridicăm foarte mult, s-ar putea să fie prohibitiv, sunt și costuri de amenajare, de întreținere pe care cei care participă trebuie să le aibă în vedere (…) În funcție și de acest aspect, evaluatorii au stabilit acele prețuri de pornire”, a spus, în plen, preșdintele CJ Timiș, Alin Nica.

Bastionul, succes așa și așa

În urmă cu aproape două săptămâni, în Bastionul Theresia a fost redeschis infocentrul turistic, după o investiție de aproximativ 300.000 euro. În aceeași parte a bastionului funcționează, de ceva vreme, un club în care au loc săptămânal concerte, proiecții de film și alte evenimente. Există, de asemenea, un local cu produse sustenabile, care are deja un public fidel, sau vechiul pub cu terasa înspre Palatul Dicasterial. S-a închis însă, în vară, un restaurant cu specific brazilian, care tocmai a fost redeschis în altă parte a orașului, în zona stadionului.

Bastionul Theresia a fost reabilitat în urmă cu 13 ani. Șantierul a costat atunci peste 9,9 milioane euro, din care 5 milioane euro, fonduri PHARE. Timp de cinci ani, spațiile au putut fi destinate doar activităților culturale. Ulterior, administrația județeană a tot încercat să creeze un context de pe urma căruia zona să se aglomereze, însă rezultatele nu au prea fost pe măsura așteptărilor.

About Post Author