Bani de la guvern, pentru teatre și filarmonică. Aproape 20 de milioane de lei, din impozitul pe venit

radu popa

foto: Arhivă

Aproape 20 de milioane de lei primesc, de la guvern, cele patru instituții de spectacole din subordinea Primăriei Timișoara și a CJ Timiș. Cea mai mare sumă este alocată Filarmonicii Banatul. Banii vin din impozitul pe venit încasat până la 31 iulie.

Guvernul a alocat aproape 270 milioane de lei pentru 65 de teatre, opere și filarmonici care funcționează în subordinea autorităților locale. „Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul instituțiilor culturale de spectacole care nu primesc finanțare din bugetul național. Aceste instituții pot acoperi astfel cheltuielile legate de asigurarea funcționării și pot derula investiții”, spune Cseke Attila, ministrul dezvoltării.

Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la 31 iulie. Banii au fost repartizați conform solicitărilor transmise către MDLPA, de către primăriile în subordinea cărora funcționează instituții publice de spectacole.

În Timiș ajung aproape 20 de milioane de lei din această sumă. Ei sunt împărțiți astfel: Filarmonica Banatul – 8,87 milioane de lei, Teatrul German de Stat – 3,87 milioane de lei, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” – 4,38 milioane de lei, Teatrul „Merlin” – 2,06 milioane de lei. Primele trei instituții sunt în subordinea PMT, iar cea de-a patra e în „ograda” CJ Timiș.

Anul trecut, suma repartizată Timișului a fost aproape la jumătate. Banii vor fi virați în bugetele UAT-urilor în termen de trei zile de la publicarea, în Monitorul Oficial, a hotărârii de guvern.

About Post Author