Arte-Factum: performance live, de Ziua Mondială a Teatrului

Compania de teatru independent Arte-Factum va transmite Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului într-un performance online. Semn că, atâta vreme cât există umanitate pe pământ, va exista și teatru. Cu sau fără pandemie.

arte-factum

În 2021, Institutul Internațional de Teatru a invitat-o să scrie Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului pe Helen Mirren, actriță de film, teatru și televiziune. „Splendida cultură a teatrului va dăinui câtă vreme va exista umanitatea pe pământ. Imboldul creativ al scriitorilor, designerilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată sufocat, iar în viitorul apropiat va înflori din nou, cu o nouă energie și o nouă înțelegere a lumii pe care o împărtășim cu toții. Abia aștept!”, a notat, cu optimism, vedeta britanică.

La Timișoara, mesajul lui Helen Mirren va fi parte a unui performance pus la cale de compania de teatru independent Arte-Factum. „În urmă cu un an ne pregăteam pentru două lucruri importante: Ziua Mondială a Teatrului și să începem un nou sezon de Nocturnalii Arte-Factum indoor/outdoor. Pentru un singur lucru nu eram pregătiți: anul care a urmat. Între o zi și alta a Teatrului, am trăit anul pandemiei, în care totul s-a oprit, prăbușit, suspendat, schimbat. În 2020, am sărbătorit online Ziua Teatrului, cu voi, a fost primul nostru performance virtual. Ziua Mondială a Teatrului ne găsește în 2021 tot în carantină, într-un perpetuu scenariu roșu în care, ca în celebrul monolog shakespearean, toți suntem actori”, spune regizorul Levente Kocsárdi.

Performance-ul de Ziua Mondială a Teatrului 2021 va cuprinde elemente din spectacolele independente „Erendira&bună-sa/remix”, „Doctor Faustus theater-music” și „Dosztoievskij b@r”. Performerii evenimentului sunt Levente Kocsárdi, Oana Antonovici, Patricia Gavril, Roxana Orz, Marin Lupanciuc, Raoul Horn, Ioana Mărăscu, Sarolta Vass (mezzo, flaut) și Georgiana Rădulescu (vioară). Versiunea în limba română a Mesajului de Ziua Mondială a Teatrului este semnată de Simona Donici, scenografia, de Mihai Donici, iar director de imagine este Bujor Popa.

Evenimentul realizat în coproducție de Arte-Factum cu Best of Timișoara va putea fi urmărit sâmbătă, 27 martie, de la ora 18, aici.