Ar putea ieși Primăria Timișoara din Asociația TM2023? Fritz: Nu vreau să iau decizii acum

tm2023

Primăria Timișoara ar putea părăsi Asociația TM2023? Dominic Fritz nu spune nici da, nici nu. El anunță însă că TM2023 nu va mai primi decât cotizația. Tot ce ține de capitala culturală va trece prin viitorul centru al PMT. În dosarul de candidatură este asumată o linie separată de finanțare și există un HCL dedicat, încă în vigoare.

Timișoara va fi capitală europeană a culturii în 2023, decalarea fiind rezultatul direct al pandemiei. Poate singurul lucru asupra căruia sunt de acord toți operatorii culturali din oraș este că amânarea a picat, vorba aceea, ca o mană cerească. Timișoara nu era pregătită, din niciun punct de vedere, pentru o astfel de aventură. Dacă vorbim de infrastructura promisă, nici măcar unul dintre obiective nu este finalizat. În cazul MultipleXity, principalul angajament al Primăriei Timișoara, evaluat la 12 milioane de euro, la ora actuală nu există nici proiect. Acesta ar trebui prezentat undeva în primăvară.

Între timp, primarul Dominic Fritz și-a anunțat, săptămâna trecută, planul pentru resuscitarea vieții culturale a Timișoarei. El include înființarea a trei noi structuri: un serviciu cultural al PMT, un centru de proiecte și o asociație de promovare a Timișoarei. Nu se cunosc prea multe detalii despre organizarea și modul de funcționare. Acestea urmează să fie comunicate ulterior și presupun inclusiv modificarea organigramei PMT.

„Altceva ar fi ipocrit”

Un lucru pare însă cert. Asociația TM2023 nu va mai primi bani pentru proiecte de la primărie.

„Tot ce ține de finanțări nerambursabile pentru cultură, pentru Capitala Culturală, va fi procesat prin acest centru de proiecte. Asociația Capitală Culturală, dacă vrea să fie și ea organizator de proiecte sau dacă vrea bani, trebuie să aplice pentru fonduri. Nu va exista o sumă de bani dată direct asociației, în afară de cotizație, cât timp Municipiul Timișoara este membru al asociației și cât timp statutar este stabilit care este suma cotizației. Atât timp și trebuie plătită cotizația, altceva ar fi ipocrit. Subliniez: cât timp este membru al asociației”, a declarat primarul Fritz.

Întrebat dacă există intenția PMT de a se retrage din asociație, edilul a fost evaziv. „Nu am nimic de adăugat. Intenția mea a fost s-o zic exact cum am zis-o. Deocamdată nu am nimic de anunțat în legătură cu asta. Nu pentru că am un plan malefic în spate, ci trebuie să vedem cum pornește acest nou sistem. Nu vreau să iau decizii acum fără să știm ce fel de sistem o să punem în loc”, a răspuns acesta.

Finanțarea TM2023 e asumată în bidbook

Potrivit dosarului de candidatură depus de Timișoara în competiția pe care a câștigat-o în 2016, „municipalitatea orașului a creat o linie de buget specială pentru proiectul TM2021, prin intermediul căreia s-a prevăzut în bugetul local suma de 20 milioane de euro până în anul 2022, în cazul câștigării titlului (…) Asociația este răspunzătoare pentru pregătirea candidaturii, implementarea și monitorizarea proiectului, în cazul câștigării titlului”.

Există, în acest sens, o hotărâre de consiliul local adoptată în 2015, reasumată prin „Declarația de angajament ferm a noului Consiliului Local ales (ca urmare a alegerilor locale din iunie 2016), în chiar prima sa sesiune ținută în 7 iulie 2016”. HCL-ul respectiv este încă în vigoare.

În același dosar de candidatură, derularea programului de capitală culturală este estimată să coste 48,5 milioane de euro. Banii ar proveni 91% din sectorul public, iar restul, din privat. Banii publici s-ar împărți astfel: Guvern – 12 milioane de euro, adică 27% din total; Municipalitate – 20 milioane de euro, 46%; Judet – 5 milioane de euro, 11%; UE (cu excepția Premiului Melina Mercouri) – 3 milioane de euro, 7%; Altele, adică „instituțiile publice care deja plătesc cotizația de membru al asociației, precum și diferite alte municipalități partenere din regiunea Banat și din țările dunărene” – 4 milioane de euro, 9%.

Cotizația anuală a PMT, ca membru fondator al TM2023, este, în prezent, de un milion de lei / an. Conform HCL 395/2015, în care a fost aprobată finanțarea pentru capitală culturală, Municipiul Timişoara s-a angajat la următoarele sume: 1,6 milioane euro – 2017; 1,8 milioane euro – 2018; 3,6 milioane euro – 2019; 5,4 milioane euro – 2020; 6 milioane euro – 2021; 1,6 milioane euro – 2022. Niciunul dintre aceste angajamente nu a fost respectat până acum.

Capitale culturale post-Covid

Între timp, luni, 22 februarie, este programată o dezbatere pe tema „Capitalele Culturale Europene în context post-Covid. Cum poate fi Timişoara un model de succes?”. Aceasta este organizată cu sprijinul Biroului Parlamentului European din România, la iniţiativa vicepreşedintelui Comisiei pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, Victor Negrescu (S&D). Acesta este, de altfel, și moderatorul.

Invitați sunt Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Levan Kharatishvili, preşedinte Comitetul Director pentru Cultură, Patrimoniu şi Peisaje (CDCPP), Consiliul Europei; Robert Manchin, preşedinte al Culture Action Europe; Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei TM2023; Alin Nica, președintele CJ Timiș; Alfred Simonis, deputat PSD; Cristian Rudic, managerul Operei Române Timișoara; Raluca Selejan, fondatoare a bibliotecii independente „La Două bufnițe”; Andreea Iager-Tako, co-fondator Ambasada, centru cultural non-profit.

Întâlnirea va fi putea fi urmărită live aici.