Aprobare tacită în Senat pentru Autostrada A6. În teorie, ar putea fi gata în 2025

a6

Senatul a adoptat tacit, miercuri, 13 proiecte legislative, printre care și obiectivul de investiţii Autostrada Sudului, A6. Ele urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.

Propunerea deputatului PMP Doru Coliu prevede execuţia Autostrăzii Sudului A6 Lugoj – Caransebeş – Drobeta-Turnu Severin – Craiova – Roşiori de Vede – Alexandria – Bucureşti în termen de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii (1 ianuarie 2021). A6 va fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Autostrada Sud (A6) este o autostradă propusă încă de la jumătatea anilor 2000, pe traseul București – Alexandria – Craiova – Calafat, cu extindere spre Drobeta Turnu Severin – Lugoj. Aici urma să se facă joncțiunea cu Autostrada A1, pe traseul Lugoj – Timișoara – Arad – Nădlac. În total, e vorba de peste 200 de kilometri. Sunt realizați până acum puțin peste 10 kilometri, care fac legătura dintre A1 (Balinț) și centura Lugojului.

În această vară, CNAIR a depus o cerere de finanțare pentru elaborare SF, PAC și Proiect Tehnic de Execuție, pentru proiectul drum de mare viteză București – Alexandria – Roșiori – Caracal – Craiova (Valahia Expres), sector București – Alexandria, în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea proiectului este de 17,79 milioane de lei, iar durata estimată este de 27 luni.